tiistai 16. elokuuta 2016

Sadesään vallitessa 16.8.

Nyt mennään elokuun puoltaväliä, olympialaiset pauhaavat Riossa ja kotona sataa! Taas kerran, elokuussa on ollut vähin päin kaikki päivät sateisia, koska alkavat ne hienot syyspoudat? Olemme käyneet silloin tällöin metsän puolella mutta sieltä ei ole ollut paljon tuliaisia, nyt odotetaan puolukoitten kypsymistä.

Kanttarelleja emme ole löytäneet vaikka niitä pitäisi olla
Linturintamalla on ollut hyvin hiljaista, joitakin pikkutirpppoja on nähty, punatulkun ääntelyä parina päivänä mökin lähellä ja phyllareitten "huit" ääntelyä aina kun metsässä liikkuu ja myöskin pihan ympäristössä. Näistä äänistä ei voi varmuudella sanoa, todennäköisesti pajulintuja. Nyt ei tule mieleen muita pikkulintujen havaintoja. Pääskysten parveilua on havaittavissa, kylläkin aika vähissä määrin, syksyä kohti mennään!

Isommista linnuista olen havainnut, pääasiassa kuullut hiirihaukan ääntelyä ja tuulihaukan ilmoittelua olemassaolostaan. Kurjet ovat pitäneet omaa mekkalaansa Laurilan peltojen tienoilla. Missä lienevät pesineet? Käpytikkakin on pari kertaa huudellut Lavajärven rantamailla. Mitään vesilintuja en ole nähnyt pitkään aikaan, edes joutsenista ei ole havaintoja.

Onneksi muut lintumiehet ovat huomattavasti aktiivisempia ja onneksi he laittavat joitakin hyviä kuvia tänne julkaistavaksi, ohessa Partasen Harrin välittämä ja ottama kuva Parikkalasta jalohaikarasta jossain siellä hänen lintuparatiisissaan.

Samoin ovat puolet kurppakomppaniasta linturetkellä Islannissa. Kuva yllä, Kari vas ja Hanski oik. He laittavat aina päivittäin lajilistan havaitsemistaan lajeista, esim eilen oli okulaareihin tullut lunni (-ja?). Tämä viesti oli varustettu hyvällä kysymyksellä että näkyykö näitä täällä "Lavamerellä". Meidän täytyy tyytyä aivan muihin lajeihin, eikä täällä ole myöskän geysiirejä. Nämä kuittailut sallittakoon näin 60-v matkan merkeissä juhlijoille.

Täydennän näin jälkikäteen hieman tekstiä kun tuli mieleen asioita. Eli mullahan on tapana kerätä vähintään kymmenen lajia aina kun olen saunasta terassilla vilvoittelemassa. Ehkä tämän hetken lintujen aktiivisuutta kuvaa hyvin ne pari viimeistä kertaa kun olen ollut terassilla. Lajimäärä ei ole täyttynyt vaan olen pakotettu luovuttamaan kun en ole saanut kymmentä täyteen. Tänään en saanut kuin kaksi lintua, todennäköisesti tiaisia jotka lensivät pihan yli. Ei ainuttakaan muuta tirppaa, ei ääntäkään! Tämän päivän sateinen keli kyllä selittää hieman, en minäkään lentelisi tai sitten liikkuisi jos siivet kastuisivat ja muutenkin olisi kylmä olo. Täytyy herätä tässä joku aamu ja pitää päivän bongausta niin selviää ovatko linnut hävinneet. Kun nyt tulisi vaan sopiva aamu eikä sataisi vaan olisi kauniinpi keli. Sitä toivoen ja odottaen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti