lauantai 6. elokuuta 2016

Lauantai-illan huumaa

Taas on aika kirjoitella jos suoni sykkisi, eiköhän sitä nyt aina sen verta että yhden blogitekstin saa aikaiseksi.
Kävimme perheen päällikön kanssa hakemassa hieman vadelmia, meillä oli Heta-koiramme mukana. Koiruus sai kulkea aivan vapaasti sillä yleensä se kyllä pysyy lähellämme. Ylättäen kuulin kun aivan kuin joku koiraeläin tappelisi läheisen pellon toisella puolen. Huusin heti vaimolleni onko koira lähellä? Olihan se onneksi, sillä se ääntely oli kyllä aivan kuin tosi olisi kyseessä. Ne ääntelyn aiheuttajat lienevät olleet esim ketun poikasia tai supikoiran jälkeläisiä?? No onneksi meidän lapinkoiramme oli aivan lähellämme, laitoimme flexin jotta saimme kerätä vielä hetken marjoja joita tulikin ihan hyvä määrä. Suosittelen kaikille metsään menemistä, nyt on oikea marjojen huippuvuosi. Löytyy mustikoita, vadelmia, puolukatkim rupeavat kypsymään. Sitten on aivan oma lukunsa nämä sienet, niitä kasvaa näiden sateiden myötä aivan runsaasti. Mekin onnistuimme löytämään vielä retkemme päätteksi mustia torvisieniä.

Minulla on tapana viettää tovi aina sopivan paikan tullen terassilla ja "bongata" lintulajeja. Nytkin tässä sauna lämpiämistä odotellessa istuin terassilla ja päätin että en lähde ennen kuin kymmenen lajia tulee täyteen. Siinä meinasi oma usko melkein loppua kun lajeja ei vaan ruvennut kuulumaan. Lopulta tuli tinki täyteen jopa yhdellä ylikin kun naurulokki lensi Lavajärvelle hieman korkeammalla. Ehkä parhain laji oli hiirihaukka (?) joka liiteli Laurilan aukealta kohti pohjoista. En laita näistä lajeista mitään tarkempaa listaa, hyvin vaisua oli lintumaailman ääntely. Ehkä toinen miellyttävä yllätysääni oli kun kuulin punatulkun lentävän (ja ääntelevän) mökkimme päällä.

Nyt tuntuu olevan aika runsaasti pihlajanmarjoja. Se tietäisi hyvää syksyä marjalinnuille, räkätit etunenässä nauttivat näistä pihlajan punaposkisista herkuista. Vanha kansa on sanonut että pihlaja ei kanna kahta satoa eli tulisi hyvin vähäluminen talvi! No aika näyttää sen pitävätkö vanhojen ennustajien puheet paikkansa.
Meillä on kymmenkunta pihlajaa pihan laidoillla joten luvassa on hyvä lintusyksy ainakin siinä mielessä. Mitä syksyn lintuhommat sitten ovat, aika sen näyttää. Nyt täytyisi panostaa kaikin voimin näihin luonnon marjoihin ja sieniin, niitä pitää kerätä talven varastoihin jotta paremmin jaksaa taas käydä hommiin käsiksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti