perjantai 14. lokakuuta 2016

Hiljaista on

Tässä on nyt menty jo neljä päivää ruokinnan aloittamisesta ja melkein kaikki tyypilliset lintulaudan vierailijat ovat jo käyneet. Keltasirkkua en ole vielä tavoittanut, kyllä pihan yli on lentänyt kavereita mutta niitähän ei lasketa. Vain ruokinnalla tai sen välittömässä läheisyydessä nähdyt linnut kelpaavat. Tänään perjantaina aamu alkoi rastaiden vieraillessa pihanurmikolla, alle kymmenen räksää haki matoja tai sitten jotain muuta. Kaikki linnut olivat räkättejä vaikka yritin hakea jotain pikkurastasta. Mustarastaat ovat vähän kähmyja eikä niitä kerralla näe kuin pari kappaletta vaikka niitä onkin useampi. Aamulla näin vain kaksi yksilöä mutta kun hetken odotti niin puskien kärköistä lennähti aika monta mustarasta. Summasin niitä olleen kahdeksan eri yksilöä!

Nyt on ollut hanhien muuttoryntäystä etelän perukoille. Tiirasta kun katsoin tänään parin päivän havaintoja havaitsin että valkoposkia, harmaita hanhia (metsä-, tundra-, meri-, lyhytnokka-, kiljuhanhia) ja sepelhanhia oli muuttanut useita satoja. Itsekin näin eilisiltana hämärän tultua ison hanhiporukan muuttavan suoraan talomme yli lounaaseen, arvioisin niitä olleen reilu 300 yksilöä. Lavajärveläinen maatalon isäntä Oiva Mäenpää oli laittanut tiiraan samalla kellonlyömällä 350 valkkaria. Todenäköisesti ne olivat samoja. Ainoa mutta on siinä että mielestäni ne olivat sepelhanhia. Asiasta pitää vielä neuvotella Oivan kanssa.

Tänään perjantaina pohjolan tyhjennys tuntuu jatkuvan, aamulla näin n 70 harmaata hanhea jälleen muuttavan lounaaseen. Vahinko vain ne jäivät ainakin minulta tunnistamatta, ainoastaan sen saatoin todeta että ansereita ne olivat. Myös naakka uskaltautui ruokinnalle läskien kimppuun, Parhaimmillaan niitä on ollut 6 ruokinnalla. Uutena lajina sain tänään harakan, Samalla niitä tuli vähän useampi, yhteensä 3 kappaletta. Pikkuvarpuset ovat myös ilmestyneet, pivoja lentelee pihan ympäristössä n kymmenen linnun parvi. Ruokinnalla on ollut kolme yksilöä.

Aamupäivän hauskin hetki oli kun katselin käpytikan riehumista pikkulintujen kanssa. Siinä saivat kyytiä kaikki linnut lajista riippumatta. Käpäri puolusti omaa ruokailuhetkeään aivan hiki päässä.
Kiva katsella kun iso lintu jahtaa pienempiänsä. Toinen tämän päivän mieleenpainuva havainto oli kun tallustelin pihamaalla ja huomasin yllättäin puukiipijän aivan vieressäni leppien rungoilla. Siinä se haki evästä, eteni sentti sentiltä kiertäen koko puunrungon ja samassa se oli jo toisessa leppärungossa aloittaen alhaalta. Kyllä siinä saa kiertää useankin rungon ennen kuin on "masu" täynnä. Yllättävän hiljainen on tämä metsiemme kaivertaja, en kuullut "häneltä" pihaustakaan.

Taas on orava nauttimassa ruokinalla ja karkoittaa tahattomasti kaikki muut evästä haluavat.  On se kyllä hivenen ristiriitaista kun en haluaisi ruokkia oravia, tiedän että hätäänsä myös nekin kaipaavat apua. Kaippa se täytyykin ottaa vaan lusikka kauniisti käteen ja jatkaa entiseen malliin. Missähän ovat kaikki sinitiaiset, minunkin pöntöissäni pesi jossain ja tässä pihassa ollessa kuuluu tämän tästä sinttarin ääntä. Ruokinnalla niitä ei vaan näy, parhaimmilaan olen nähnyt kaksi tiaista. Nyt syksyllä oli kyllä sinitiaisilla kovaa "muuttoa", kymmenpäisiä parvia nähtiin Örön saarella tässä syksyn retkellä. Kai niilläkin on jonkun syyn takia aina silloin tällöin isompi vaellus kuten tänäkin vuonna.
Täydennän tekstiä kun huomasin että sinitiaisia olikin isompi määrä, kuusi tinttiä ruokaili koivun oksistossa. Samassa näin kun isompi lntu tuli yllättäen takavasemmalta mutta suottahan yritti varpushaukka saalistaa iltapalaa itselleen, veti tyhjän nuotan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti