sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Sormikkailla ei pärjää

Aamulla oli kylmää, pakkasta asteen verran. Sitä kesti pari, kolme tuntia ennen kuin lämpötila nousi nollan yläpuolelle. Pitkään lämpötila pysyi +viiden asteen tuntumassa kunnes keskipäivällä se selkeästi nousi. Sen huomasi siitä että ei tarvinnut enään kintaita tai sitten tumppuja käsissään. Katti mattia eli aurinkoa emme ainakaan Helgen kanssa ehtineet nähdä ennen lähtöämme puoli yhden aikoihin. Veljet jäivät vielä jatkamaan ahkerointia. Päivän lounas oli tuttuun tyyliin nuotion lämmössä tehtyä makkarapainotteista, kellä mustempi kellä ei. Hyvin se maistui, tästä kiitos nuotiomestari Helgelle.
Meitä oli koolla tuttua ryhmää, Helge, Kari, Antsa, Hanski ja allekirjoittanut sekä tietenkin Heta vahtimassa rauhaamme. Puhuttiin että nyt rupeaa olemaan viimeisiä kertoja staijaamassa, linnustaminen siirtyy enemmän kiertelyyn ja täsmäretkeilyyn. Tornien taisto on toukokuussa 9 pv jolloin miehitämme Hämeenkyrön Kirkkojärven tornia.

Tämä päivän lintuhavainnot alkoivat kertyä jo yhden auton osalta saapuessa Harjunmäelle kun metso oli lentänyt melkein auton ikkunasta sisään. Tämä oli hieno todiste että paikalla on vielä jonkinlainen metsokanta. Toisen kanalinnun, teeren osalta on menossa selkeästi soidinaikaa, niin kova oli pulputus ja pulina joka kuului mäelle.

Päivän kovimmaksi lajiksi sai vankkumattoman kannatuksen pohjoiseen matkaava pere eli muuttohaukka. Lintu lensi suhteellisen läheltä, kuitenkin kaukoputkimäärityksenä. Tämän peren lentotyyli eroaa kuitenkin selvästi muiden jalohaukkojen (paitsi tunturihaukka) lentämisestä, se on niin voimakasta ja määrätietoista että sitä ei voi paljon sekoittaa muihin haukkoihin. Muita mielenkiintoisia petohavaintoja olivat yksinäinen lapin lintu piekana joka oli matkalla pesimäsijoilleen. Hiirihaukkoja näimme yhteensä 7 paikallisiksi luokiteltua hihaa. Lopultakin näimme selkeitä muutavia varpushaukkoja, niitäkin oli kirjoihin merkittynä 7 yksilöä. Tuulihaukat (2) katsottiin myös paikallisiksi.
Harjunmäen alltimers-lista sai jälleen yhden lisäyksen kun lentävistä lokeista tunnistettiin yksi merilokki joka oli matkalla pohjoiseen.

Kahlaajalinnuista näimme kuoveja (25) sekä taivaanvuohia (7 m + 3 p) sekä metsävikloja (3 m). Näiden lintujen osalta tuntui muutto olevan selvästikin käynnissä joten niiden lisääntyvä määrä tulee näkymään jokapuolella. Töyhtöhyypillä ei ollut enään mitään havaittavaa muuttoa.Jaa niin, onhan kapustarintakin kahlaaja, niitä oli kaksi jotka löytyivät aivan päältämme äänen perusteella. Isolepinkäisellä on todettu olevan yksi ääni joka muistuttaa kapustan ääntä joten sen äänen kanssa oltiin enemmän kuin tarkkoja.

Yksi päivän mielenkiintoinen luontohavainto oli kun pieni tilhiparvi oli evästämässä pajunkissoja. Mitähän ravintoa niissä oli? Kaiken kaikkiaan näimme tänään yhteensä 32 muutaviksi luokiteltavaa tilheä.  Peippolinnuilla olivat jo parvikoot kasvaneet sitten viime käynnin, nyt niitä laskettiin yhteensä 360 joten tulevina päivinä on luvassa yhä kiihtyvämpää "djup" tai ryystävämpää järripeipon ääntä luonnossa ja isompia eläviä ja ruokailevia parvia maastoissa

Hanhia ei enää ollut matkalla pohjoiseen tai koilliseen. Ovatko hanhet jo menneet? Niiden parvia on kuitenkin vielä länsi-Suomen pelloilla tankkaamassa itseään, kyse on siitä että onko pelipaikalla silloin kun nämä satapäiset hanhijonot lähtevät loppumatkalleen.  Kyllä tässä vielä riittää haasteita joten voi olla että lähiaikoina on jälleen Harjunmäki miehitettynä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti