keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Miksi kiusata hyvää miestä?

Miksi kiusata hyvää miestä tai miehiä kun voi olla paljon inhimillisemmissä olosuhteissa kotona lämpöisen kahvikupin ääressä? Tämä kysymys tuli mieleen kun värjöttelimme Harjunmäen sorakuopan laella ja tuulen voimakkuus oli yli 5 m/s. Siinähän kädetkin palelivat ja silmistä vuosi vettä kun yritti tehdä "työtään" eli katsella taivaanrannasta mahdollisia tipusia. Eivätkä äänetkään kuuluneet aamun tahtiin kuin aamulla.
Olimme jälleen "eläkeläisretkellä" hyvällä muutonseuraamispaikassa 22.4. Ensimmäisenä paikalle ehti Helgen autollinen (Helge, Risto, koira Heta). Hieman jälkijunassa saapui Naskalin Jari joten rytmiryhmä oli jälleen koossa. Mausteen aamun ensimmäisten tuntien havainnoille antoi Hakalan Kari haastamalla meidät "kisaan" lajimäärästä hänen viettäessään aamun tunnit kotipihalla. Me saimme kasaan 31 lajia ja Karilla lajimäärä oli hulppeat 37. Parhaana lajinaan Kari piti metsokoirasta ja kalatiirojen (4) muuttoa yhdessä lokkien kanssa. Myös petopuolelta hän kertoi nähneensä yhden muuttavan varpushaukan ja sinisuohaukan. Jälleen opimme sen että kotipihassaankin voi tehdä hyviä ja mielenkiintoisia havaintoja. Tietenkin tämä on kiinni asuinpaikasta. Tappion "karvasta kalkkia" saimme niellä.

Meidän työpäivämme alkoi hyvin hanhien muutolla kun hanhien jonoja alkoi lentää kohden pohjoista. Ekassa parvessa oli kuusi metsähanhea, seuraavassa parisenkymmentä. Näiden väliin meni kyllä tunnistamattomia harmaahanhia 7 ja 12 linnun parvet. Vielä kun lisää tähän että päivän ensimmäinen petolintu varpushaukka ilmaantui kiertelemään taivaalle samoihin satoihin niin alkoi tuntua oikein hienolta muuttopäivältä. Rastaatkin olivat hyvin liikkeellä. Punarintojen laulu oli oikein miellyttävää kuunnella, se on niin iloista pulputtelua. Vielä kun tuuli oli aamun ensimmäiset tunnit hyvinkin siedettävä niin mieliala oli hyvin korkealla. Tarinaa iskettiin ja mielipiteitä vaihdettiin esim vaalituloksista. Tämä oli oikea miesten ompeluseura!

Cir cya
Kellon käydessä kohden ensimmäistä lakisääteistä kahvitaukoa oli tuulenvire jo astetta kovempi eikä ilman niitä hanskoja voinut ajatellakaan olemista. Ainakin oma taukoni siirtyi lähelle kymmentä eikä ollut silloinkaan puhetta paljain käsin termarin esiin kaivamisesta. Osuvasti Helge sanoi että harrastuksen tulee olla mukavaa! Kuitenkin tiedämme monen ajattelevan että sehän on täysin pukeutumiskysymys. Jari puolestaan kertoi että pilkilläkään ei hänellä ole näin paljon vaatetusta päällä, Kaikesta huolimatta ehdimme tehdä myös hyviä havaintoja, suohaukkoja oli saapunut etelästä.
Näimme kaksi naaraspukuista sinisuohaukkaa, nehän voivat olla joko nuoria koiraita tai sitten naaraita. Samoin näimme päivän aikana kaksi ruskosuohaukkaa ja sitten vielä yhden circus sp:n eli kyseessä saattoi olla joko sisu tai ruskis. Tuulihaukkoja yhytimme kaksi muuttolennossa olevaa. Varpushaukkoja löytyi kolme selkeästi muuttavaa yksilöä sekä neljä paikalliseksi arvioimaamme nisaria. Kanahaukkoja oli ainakin yksi muuttolennossa.

Lapin lintujen tilhien muuttoparvia löytyi kaikenkaikkiaan neljä, yksi vähän isompi (32) ja kolme muuta parvea (6, 10, 15). Pikkukäpylinnuilla arveltiin jo olevan poikue lennossa, nämä ristinokat viihtyivät mäen lähellä pitkän tovin, niitä oli vähintään 3-5 yksilöä.
Tässähän tämä päivän liturgia olisi, hieman haikeilla mielin jätettiin Harjunmäen kukkula nyt taakse harmitellen päivän tuulta, tämä harrastus on täysin vapaaehtoista joten siellä pitää viihtyä täysin rinnoin. Päivästä jäi vielä mieleen alkava rastasmuutto ja peippomuutto, rastaita emme kirjanneet mutta peippolintujen sarakkeeseen saimme lähelle 300 lintua, isoimmat parvet olivat jo ihan hienoja, näissä lukumäärät olivat 50 ja 40. Olisiko niin että ensi viikonloppuna tulee rysähdyksen omaisesti tavaraa?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti