sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Latauspäivä kotiterassilla 12.4.2015

Tekstin otsikko juontaa juurensa siitä että mies tarvii myös hetken kotona, varsinkin silloin kun kaikki lähimmäiset ovat pelipaikalla. Olin kyllä sen verran itsekäs että vietin suurimman osan aikaa kotiterassilla kiikarin kanssa kun muut seurustelivat, tuntevathan he isänsä / miehensä, tähän aikaan keväästä ei "äijää" paljon näe ja eikä hän kuule muuta kuin linnun laulun. "Ristimme itse kullakin"

Heräsin ennen kahdeksaa ja koska keli oli suotuisa niin päätin viettää aamun tunnit terassilla, vaikka ne aamun tunnit hieman venyivät. Iltapäivällä ennen kahta lopetin aktiivistaijauksen ja siirryin sitätiloihin tekemään näitä kirjallisia töitä. Lintuihmisten tiira-palveluun on hyvä laittaa havainnot mahdollisimman pian vaikka ne kyllä ehtii sinne naputtelemaan huomennakin. Sitten on minulla tämä blogi johon olen pyrkinyt laittamaan nämä tapahtumat aika tuoreeltaan.

Päivän sankareista sitten seuraavasti, en kuitenkaan ihan kaikista lajeista kirjoita mutta näistä "mielenkiintoisimmista" vähäsen enemmän. Päätähdeksi nostaisin muuttavan kalasääsken joka matkasi NE matalalla aika läheltä. Hieno havainto, kalasääskeä ei aina näe muuttolennossa, ainakaan kotiterassilta. Päivän toinen petolaji oli hiirihaukka joista näin kaksi paikallisiksi määrittelemääni lintua jotka matkasivat myös matalalla kohden W peräjälkeen, havainnoilla oli aikaeroa noin 3 min.
Yhden but sp:n (joko hiirihaukka tai piekana) näin matkaavan aika kaukana.

Toinen melkein yhtä mukava laji oli metsäviklo joita laitoin kirjoihin kaikkiaan kaksi eri yksilöä. Ensimmäinen kaveri matkasi Lavajärveä seuraten W ja toisen kerran kuulin jostain läheltä yhden äänen. Tiira-palvelusta näin että metsävikloja oli havannoitu muuallakin. Metsäviklo ja taivaanvuohi ovat töyhtöhyypän lisäksi ensimmäisiä kahlaajalintuja aina keväisin. "Jos kuulet kuovin äänen niin älä mene järven jäälle" on vanha sanonta joka nyt ainakin pitää täysin paikkansa. Kuoveja näin ainakin yhden ja kuulin vielä yhden äänen eli kaksi summa summarum.

Kurkien muuttoauroja meni kaikkiaan kuusi, parhaimmissa oli lintuja arviolta n 40 (meni aika kaukaa) ja toisessa mikä matkasi aivan pään yli oli 24 pitkäkaulaa. Yhteensä summasin kurkia 89 yksilöä. Kun katsoin tiira-palvelua niin sieltä näin että jonkinlaista kurkimuuttoa oli tälle päivälle merkitty. Nyt näyttää siltä että mitään isoa kurkirysähdystä ei tule vaan kurjet matkaavat pitkällä aikavälillä pesimäsoilleen. Hanhien muuttoparvia oli liikkeellä vain pari pottia, yksi 20 linnun harmaiksi hanhiksi jäänyt parvi ja yksi 7-linnun metsähanhiksi määritettyjä lintuja, onneksi se parvi meni aika läheltä.

Naurulokit ovat palanneet, niitä näkyi aamupäivän hetkinä yhteensä arviolta 150 kaartelevaa tai muuten kohti E (Näsijärvi?) matkaavaa lintua. Isoimmassa parvessa joka ohitti talomme oli varmaankin 50 naurulokkia. Kalalokkejakin näkyi joitakin yksilöitä, ei mitään kymmeniä vaan niiden määrä ei noussut serkkujensa summiin. Heittäisin omana arviona kalalokkien määrästä tältä aamulta parisenkymmentä.

Kyllä lintuhavannoinia voi harrastaa kotiterassilta, tämä päivä todisti sen. Ei aina tarvitse lähteä pitkälle vaan voi tarkkailla niin äänimaailmaa ja kuin taivaitakin kiikareiden kanssa. Onhan tässä eväspaikka lähellä ja paikka jossa voi lämmitellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti