perjantai 10. huhtikuuta 2015

Eläkeläiset taas reissussa, isolantut yllättivät

Harjunmäen laelle kipusi  auringonnousun aikaan 10.4. taas ryhmä rämä eli kurppakomppanian eläkeläiset vahvistettuna Heta-koiralla. Helge, Antero ja Risto viettivät mukavan aamupäivän mäen rinteillä, sää suosi aina aamupäivän klo 10,30 asti jolloin tuuli jälleen koveni aikalailla. Kyllä ne meteorologit  tietävät tai osaavat lukea ilmamassojen liikkeitä kun ennusteiden mukaan tuulen olisikin pitänyt yltyä.
Nuotiomakkarat saatiin paistettua heti nuotion syttymisen jälkeen, tehtiin oikea kivimuuri nuotion avustamiseksi. Makkarat maistuivat hyvin, Hetakin sai jäämäpalat ja kaikki olivat tyytyväisiä ja onnellisia hetkestä raikkaan ulkoilman parissa.

Päivän päätähtien parhaimmistoa edustivat 3 isolepinkäistä sekä hanhien ja kurkien muutto. Lapinharakat löydettiin äänten perusteella aivan päältämme, hetken siinä mietittiin mitähän lajia nuo edustavat kuullessamme niiden äänet, mutta pian ne paljastuivat kaikki lepinkäisiksi. Olisiko niin että paikallinen pari olisi saanut kilpailijan sillä linnut hieman nahistelivat yllämme. Havis oli kuitenkin hieno todiste lapinharakka-parin reviirin olemassolosta.

Metsähanhia muutti yhteensä 41 (6 a), suurin parvi oli 12. Harmaahanhia nähtiin 77 (5 a) eli hanhet yhteensä 118 yksilöä. Uskoaksemme vieläkin niitä hanhia jäi tulematta joten tulevina päivinä voi nähdä hyvinkin joidenkin satojen hanhien etenevän kohti pesimäseutujaan. Kurkien alkavaa muuttoa saatiin kokea kun nähtiin 206 kurjen lentävän jonoissa, parvia löytyi kaikkiaan 15. Myös kurkien pääjoukot ovat vielä tulematta.

Peippolinnuilla oli myös selkeästi alkavaa muuttoa, joitakin parinkymmenen linnun parvia alkoi jo löytymään taivaalta. Päivän yhteissummaksi saatiin 274 kirjattua peippolintua. Tämä sarakehan sisältää peipot, järripeipot ja muut saman kokoluokan pienet linnut. Toki siellä seassa saattaa olla vaikka mitä lajeja tahansa mutta kun ne linnut menevät niin kaukana että niiden lentotavasta päätellään kuuluvaksi peippolintuihin.

Muita päivän tunnistettuja pikkulintuja olivat västäräkit joita kuultiin kaikkiaan 2 sekä niittykirviset (5 m) joilla on hyvin helppo äänitunniste "ist-ist". Äänen mukaisesti lintua kutsutaan usein pelkästään isteiksi. Urpiaisiakin tuntui olevan liikkeellä mutta niitä ei erikseen kirjattu, samoin kuin vihervarpusien kanssa. Pikkulintujen lisääntyneen määrän lisäksi öiden lämpenemisen huomaa lisääntyneinä rastaina. Punakylkirastaan venytettyä "psiih" ääntä kuului heti aamulla sekä räkättien määrä oli selvästi lisääntynyt.

Sepelkyyhkyiltä pitäisi ottaa lentolupakirja pois heti niiden saavuttua sillä niin paljon ne aiheuttavat ylimääräistä katselua ja epävarmuutta kun ne sukeltavat soidinlennoissaan ylös ja alas. Seplut on helppo sekoittaa petolintuihin jos ne näkee vaan lyhyen aikaa. Uuttukyyhkyjä näimme yhteensä 6 kpl, 5 linnun parvi meni aika läheltä kohti pohjoista ja yhden kaverin myös todettiin lentävän lännen suuntaan.

Huomiseksi on luvassa selvästi heikkotuulisempi  ja lämpimämpi päivä joten nyt kannattaisi viettää tuleva päivä ulkoilmassa ja nauttia kevään riemusta. Tämä on harvinaista herkkua, vaikka se kesä tulee joka vuosi ja tuo tullessaan muuttolinnut tänne Pohjolan perukoille. Kun antanut lintukärpäsen puraista niin sitä syyhyä ei saa millään laantumaan, miksi pitäisi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti