lauantai 25. huhtikuuta 2015

Kevään viimeinen Harjunmäki ? 25.4.2015

Olemme käyneet huhtikuussa aika aktiivisesti Harjunmäen rinteillä muutontarkkailussa, välillä isommalla porukalla ja sitten taas pienellä rytmiryhmällä. Harjunmäen al timers-lista on saanut hyviä ja yllättäviäkin lisäyksiä, nykyinen saldo on vielä alle sadan (96), jos tulisi käytyä kesän korvalla ja sitten syksyllä niin varmaan lajisaldo monipuolistuisi ja sadan raja rikkoontuisi. Tämänlaisen lajilistan pitäminen on hieno ja arvokas lintu"tieteellinen" muisto jälkipolville ja itsellekin pieni motivointi päivän touhuihin.

Ystävämme Mette Mannonen oli luvannut kerrankin todella upean sään ja meitä innokkaita löytyikin runsaasti. Perusporukkaa oli tietenkin koolla nimiä mainitsematta ja Ylöjärveltä olimme saaneet pätevää lintutuntemusta kolmen kaverin myötä, Jämsän Miika, Paulaniemen Niklas ja Kangasniemen Lassi. Vierailevana tähtenä kävi myös Kososen Lasse Tampereelta.

En nyt lähde luettelemaan kaikkia lajeja, niitä kertyi tänään hulppeat 53! Se on tämän kevään ennätysmäärä, joskus viime vuonna päästiin loppukeväästä kerran ainakin yli 60 mutta se oli viime vuonna. Päivän hienointa elämystä esittivät iltapäivän kurjet joita kertyi kaikkiaan 505 muuttavaa. Kurkimuutto alkoi aika tarkkaan 11.30 jolloin löydettiin ensimmäiset kurkijonot yllättävän korkealta sinitaivaalta.  Niitä sitten tulikin pientä lepohetkeä lukuunottamatta parin tunnin ajan. Nauhat olivat todella korkealla, eipä niitä olisi aina ollut mahdollisuutta löytääkään ilman kiikareiden tai kaukoputkien apua. Pari kertaa havaitsimme kurkiauran äänten perusteella. Kuitenkin päivän kurjet olivat määrällisesti koko valtakunnan viiden parhaimman paikan joukossa! Kurkien muuttoa oli odotettu kun tiedettiin niitä tulevan myötätuulella.

Hanhien olisi pitänyt tulla aamun ensimmäisten joukossa mutta eiväthän ne tätä käsikirjoitusta noudattaneet ja melkein jättivät päivän väliin. Näimme vain kaksi hanhijonoa joista toinen määritettiin tundrametsähanhiksi (rossicus), niitä oli 18 joilla on selvästi lyhyemmän oloinen kaula. Toinen hanhiporukka (9) jäi ansert sp:ksi.  Vesilintuja näimme tuolla hiekkakankaalla telkkäparin, sinisorsaparin sekä isokoskeloita ainakin kaksi eri porukkaa yhteensä noin kolmekymmentä.

Hiha eli hiirihaukka
Petopuolelta näimme useita paikallisia hihoja (väh 6p) ja varppareita yhdeksän joista 5 oli muuttavaa ja 4 paikalliseksi luokiteltua.  Muita haukkoja tuli myös aika hyvin, tuulihaukkoja (6m), ruskosuohaukkoja (2m) ja yksi sinisuohaukka. Kalasääskiä kertyi aika kiva määrä eli 4m. Ei paha päivä petojen osalta. Muista lajeista voisi mainita metsäkirvisen joka meni onneks aivan ylitsemme päästäen tutun lentoäänensä. Tämä kirvinen oli aika aikainen muuttaja. Hemppojakin kuultiin ylilentävinä ja rautiaisten "hili" ääntä pari kertaa. Paikalla varmaankin pesineet kivitaskut olivat myös saapuneet yhden parin voimin. Yksinäinen kangaskiuru lensi myös ylitsemme.

Kaksi pyrstötiaista kävi myös vieraisilla
Mitään ei koskaan näe tai havaitse jos ei lähde liikkeelle. Aurinkoa saimme oikein roppakaupalla sillä mollikka paistoi koko aamupäivän pilvettömältä taivaalta. Iltapäivällä pilvet nousivat ja tuuli yltyi jopa 1-3 m/s voimakkuuteen. Tässäkin mielessä oli päivän staijaus rupeama tosi miellyttävä, porukan seura teki myös päivästä onnistuneen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti