sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Kevään avausta kotona 27.3.2016

Harjunmäelle en ehtinyt joten päätin staijailla kotona terassilta, onhan sekin nyt jotain kevään hurmaa. Sää oli aluksi pilvinen, suht lämmin ja puolelta päivin rupesi aurinkokin jo paistaan ja asteet selvästi plussan puolella.

Heti aluksi kuulin kiurun lentoäänen, itse äänen aiheuttajaa en onnistunut löytämään sinitaivaalta. Alkoi lupaavasti. Tallustelin pihamaalla korjaten talven jäljiltä tavaroita talteen ja samalla sain tehdä havaintoja, viherpeipot lauloivat ja lentelivät sinne sun tänne, summasin mielessäni viherpeippojen yhteismääräksi 4-6 kpl. Missähän nekin pesivät?

Päivän mittaan sain kiurujen määräksi yhteensä 7, kertaakaan en päässyt näkemään lintuja mutta kiuruja ne olivat, siitä olen varma. Samoin kuusitiaisia lauloi 2-3 kpl eri suunnissa, tulisivat pesimään pönttöihin sillä niitä kyllä riittää. Mustarastaiden (koiras) ääniä kuulin vähintäin 2 eri yksilöä ja näin vielä yhden koiraan lentävän suuntanaan NW.

Yksinäinen töyhtöhyyppä lensi NW eli Lavajärveä kohti, minnekä sekin matkasi. Aika määrätietoisesti se kyllä eteni. Päivän miellyttävin yllätyslaji oli uuttukyyhky jota sain katsella kun se lensi kohti NE, sain katsella lintua aika pitkän tovin ja näin että tällä kyyhkyllä ei ollut sepelkyyhkylle ominaisia valkoisia "sepeleitä" kurkussa eikä valkoista ollut myöskään siivillä. Hieno tonttipinna taas moneen vuoteen!

Pulmusia kuvattuna Parikkalasta by Harri Partanen
Kaksi lokkia lensivät korkealla kohden NE ja onneksi ne jäivät kaartelemaan jonkin matkan päähän jotta sain ne määritetyksi harmaalokeiksi, selkeitä muuttajia! Samoin päivän mittaan näin varislintuja muuttolennossa varmaankin toistakymmentä pääasiassa naakkoja ja variksia. Päivän korpit lensivät SE suoraan talon yli ja tulivat sitten iltapäivällä takaisin. Naakkoja en rupea edes arvioimaan sillä niiden lentoa ja lukumääriä saa seurata päivän mittaan koko ajan. Selkeitä muuttoparvia en nähnyt. Keltasirkut lauloivat päivän mittaan omaa tuttua lauluaan "si-si-si-si-syy".

Hiirihaukka tuli myös puolenpäivän aikoihin, löysin yhden linnun kaartelemassa SE ja se liisi suoraan NW eli Lavajärven päältä ja katosi sitten, oliko lintu muuttava vai sitten jo paikallinen kaveri jää ainakin minulle arvoitukseksi.
Tässä oli minun tämän kevään ensimmäinen muuttopäivä, ihan hyvä sellainen. Veljet olivat olleet Harjunmäellä ja nähneet siellä esim merikotkia 8 kpl, joutsenia 123 m, hiirihaukkoja myös 8 kpl (3 m ja 5 p) yhden piekanan joka muutti. Varpushaukkoja 3 m ja kanahaukkoja 2 p. Töyhtöhyyppiä 129  m ja yhden kiertelevän uuttukyyhkyn. Kiuruja 29 m ja kottaraisia 3 m sekä hemppoja myös 3 m. Pahnan pohjimmaisena oli vielä tilhipariskunta. Kysyinkin Karilta ja Hanskilta että jättivätkö he meille mitään tiistaiksi kun me tehdään "eläkeläisretki" Harjunmäelle!
   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti