torstai 21. huhtikuuta 2016

Aamukisa 22.4. ja Sepelrastas

Karin ehdotuksesta päätettiin pitää aamukisa klo 5.30-7.00 omalta tontilta. Kisaan lähtivät mukaan Sasi (Kari), Siivikkala (Antero), Hailuoto (Hanski) ja allekirjoittanut Lavajärveltä. Myöhästyin ehkä ne ratkaisevat minuutit lähdössä, kun oli unihiekkaa silmissä eikä kone lähtenyt käyntiin. 10 minuttia alusssa voivat olla juuri ne hetket jolloin voittajia tehdään, jouduin jäämään lopulta peränpitäjäksi 25 lajilla.

Sasi sai voiton tässä veren maku suussa käytävässä kisassa, aika selvästikin kun keräsi lajeja 37, Parhaina lajeinaan Kari piti teertä, jonka kuuli (?) pitkästä aikaa ja sitten tundrahanhea sekä kaakkuria. Hailuoto nappasi toisen tilan lajimäärällään 28, siellä parhaina ristisorsa, kaulushaikara ja merihanhi. Siivikkala sai pronssia lajimäärällä 27, joista Antero nostaa parhaiksi pähkinähakin, kaulushaikaran ja järripeipon joita oli kymmeniä. Lavajärven lajeista voisin pitää parhaana järripeippoa (1 yks) ja palokärjen reviirihuutelua.

Muut Lavajärven lajit olivat kirjaamisjärjestyksessä seuraavat. Aamun ensihetkillä kun menin hörppäämään kahvikupillista terassille olivat rastaat aikalailla äänessä. Mustarastas piti hienoa konserttia aivan lähellä ja laulurastas toisteli omaa äänivalikoimaansa. Räkättirastas myös säksätteli tuossa pellon laidan puissa. Punakylkirastaan kuulin vasta kahdeksantena lajina, vain kulorastas jäi puuttumaan rastasvalikoimasta. Rastaitten ääntely oli hyvin voimakasta ja kesti hetken kun sieltä seasta saattoi erotella muitakin lajeja.

Pihan pöntöissä pesivät sinitiaiset olivat myös hyvin edustettuina. Kun hieman käveli pihassa rupesi myös kuulumaan sepelkyyhkyn kujerrusta ja varisten ääniä jostain kauempaa. Peipon laulua kuului myös lähipuista. Naakkoja lensi kymmenen linnunparvi. Punarinta tlauloi myös usealla suunnalla. Päivän korppi tuli listoille ensin äänihavaintona ja hetken päästä näinkin kaverin. Keltasirkut ovat vakiovieraita ruokinnalla syöden viimeisiä kauransiemeniä, Viherpeippoja lensi pari kappaletta pihan yli. Kuusitiaisen laulua kuului myös mökin metsiköstä, pesisikö lintu jossain pöntössä. Täytyisi olla vain 28 mm lentoaukko tälle pienelle tiaiselle.

Käpytikan rummutusta kuului jostain järven takaa, hyvä laji kisaan mukaan. Västäräkin ääntelyä kuului myös, varasto katollahan se lintu pyydysteli hyönteisiä. Pikkuvarpusen ääntelyä kuului meidän tontin rajamailla olevasta pylväästä, liekö pesintää yrittävä.  Kuovien soidinlentoa oli hauska seurata, ne pesivät varmaan jossain Laurilan aukealla järven toisella puolen. Päivän lokki tuli harmaalokista, yksi kaveri lensi pihan yli, päivän toinen lokkilaji oli kalalokki joita lensi useita yksilöitä Lavajärvelle.

Suomen kansallislintua näin 5:n ja 4 yksilön joukot lentävän kohti Sorvajärveä.  Palokärjen soidinhuutelua kuului järven S puolelta. Lopultakin sain myös talitiaisen listoille, lintu pesii pihan pöntöissä mutta oli yllättävän hiljainen aamun tunteina. Seuraava laji oli aika yllättävä, yksinäinen lintu oli pihan koivussa ja sain sen kiikariini, järripeippo siellä ryysteli tuttua ääntänsä. Tätä lintua ei näe enää parin viikon kuluttua vaan se on jo siirtynyt pesimäseudulleen Suom,en lappiin. Hyvä laji tähän kisaan mukaan. Kisan viimeiseksi lajiksi tuli naurulokki jonka tuttua ääntelyä kuulin aika tarkkaan seitsemän aikaan.

Sepelrastas jostain netistä
Kyllä kevyt kisa aina nukkumisen voittaa kommentoi Kari ilmoittaessaan lajimääränsä. Se on aivan tosi, jos sitä vaan nukkuisi jäisi monta kivaa hetkeä ja tunnelmaa kokematta. Kuten vanhan kansan sanonta kuuluu, aikainen lintu se madon nappaa. Tämä tuli jälleen todistettua kun tehdessäni tätä kirjoitusta niin näin yksinäisen rastaan kokoisen linnun syöksyvät ruokinnalle päin mutta lensi kuitenkin sen ohi. Kiinnitin huomiota sen voimakkaasti valkoiseen rintamukseen, sehän olikin SEPELRASTAS, sain uuden tonttipinnan, se oli 140 laji joka on havaittu tältä tontilta. Aika huikea hetki, sääli että lintu ei jäänyt pitemmäksi aikaa ihailtavaksi. Auttaa kyllä sekin kun antaa itsestään niin selvät tuntomerkit että selittelyille ei jää sijaa. Varhainen lintu se madon nappaa!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti