maanantai 25. huhtikuuta 2016

Harjunmäki good bye , next time in spring -17

Teimme ns tj-keikan Harjunmäen maisemiin 23.4. Päivän annista tuli kuitenkin ihan hyvä, 53 lajia havaintolistoille, petolintumuuttoa ja joitakin hyviä keväthavaintoja kuten pikkujoutsen ja pikkukuovit.

Pikkujoutsen nähtiin lentävän yhdessä kahden tavallisen joutsenen kanssa itään päin, tämä kolmikko tulkittiin kierteleviksi. Pikkujoutsen oli Harjunmäelle uusi laji. Alltimer listalla se on 101.laji (tai sitten 102?) eli listalla josta selviää kaikki lajit jotka ovat mäellä havaittuja. Tämä pikkujoutsen oli aivan selkeä havainto. Tässä kolmikossa lintujen valtava kokoero näkyi oikein hyvin.

Toinen laji joka tuli myös listalle oli pikkukuovi, täyttä varmuutta ei ole siitä onko lajia nähty mäeltä kun miehet eivät muistaneet, asia varmistunee listan ylläpitäjän Karin ehdittyä tarkastamaan asian.
Pikkukuovit (2 yks) lensivät aivan ylitsemme ja onneksi ne ääntelivät tunnusomaista lyhyttä"phy-phy" ääntään joka varmisti havainnon. Kari onneksi löysi linnut sinitaivaalta.

Sinisuohaukka oli päivän ensimmäinen petolintu joka lensi Helgen ja meikäläisen kavutessa mäelle ennen seitsemää. Lintu oli naaraspukuinen muuttolennossa W-suuntaan. Sitten päivän aikana näimme vielä paikallisen varpushaukan, paikalliset hiirihaukat sekä muuttavia piekanoja kaksin kappalein. Myös yhden tuulihaukan tulkittiin olleen muuttavan. Myös kaukoputkilla näimme parikin pienempää falco sp:tä muuttolennossa, näistä eii saatu tarkempia määrityksiä.

Metsäviklolla tuntui olevan muuttoa, näimme kaksi yksilöä selvässä muuttolennossa pohjoiseen sekä yhden paikalliseksi luonnehditun yksilön soidinlennossa, samoin taivaanvuohia oli soidinlennoissaan. Närhien kevätvaellusta oli myös havaittavissa, näimme viisi parvea parhaimmassa 7 lintua. Peippolintujen vähyyttä ihmeteltiin joukolla, tänään saimme vain kirjattua vain 70 yksilöä, kymmenessä parvessa. Tämän kevään yksi kadoksissa oleva lintu on käpylinnut, ehkä kuusen heikko käpyvuosi on syynä siihen, kuitenkin saimme yhden pikkukäpylinnun listoille. Tätä herkkua ei tänä keväänä ole liiemmälti saatu nauttia.

Kivitaskua ei ensimmäisen kerran jälkeen nähty, kuva Antero Alho
Sinne jäi mäki odottamaan, saapas nähdä kuinka paljon sieltä on viety hiekkaa ja paljonko mäen maisemat ovat muuttuneet. Paikalla käyneen Järvisen Hannun mukaan on maisema muuttunut siitä kun hän on ensimmäisä kertoja siellä käynyt, Hannuhan kiertää näitäkin "erämaita" petolintuja ja muita siivekkäitä rengastaessaan. Nytkin hän oli menossa katsomaan joitakin pienempiä järviä. Se tuntuu olevan aika yksinäisen miehen hommaa, hänellä on valtava tietopankki tuon seudun pesijöistä. Siinä on saanut tehdä useita tekopesiä ja pönttöjä matkan varrella. Nytkin hän kertoi ilmoittavansa kolmekymmentä pönttöä siihen "miljoona linnunpönttöä" kisaan.  Tokko ne ovat ainoita pönttöjä jotka hän tehnyt! Päivän päätteeksi laitettiin Kari tekemät pöntöt maastoon, yksi niistä oli pönttö kivitaskulle joka ympäröitiin kivenmurikoilla, toivottavasti tasku tulee pesimään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti