sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Harjunmäellä ehkä suopöllö

Siitä mikä oli eilisen mukavin havainto käydään aina vilkasta keskustelua. Minulle päivän hienoin havis oli nähdä muuttava pöllö! Eivät nämä seuraavatkaan jää nyt paljon jälkeen, hanhimuuton alkua, isolepinkäispari, pulmunen taas vuoden jälkeen ja kaksi muuttavaa mustavarista.

Kari löysi etelästä pitkäsiipisen linnun lentämässä kohti pohjoista. Siitä hetkestä alkaen alkoi kova "arpominen", mitä lajia lintu edusti, haukka kenties. Tätä kaveria ryhdyttiin seuraamaan putkilla, lintu lähestyi mutta meni kuitenkin aikalailla itäpuolelta ohitse jatkaen määrätietoisesti kohti pohjoista. Linnun pitkäsiipisyys oli jo aikaisemminkin todettu, välillä lintu löi siivillään ja sitten taas liisi. Laji rupesi ratkeamaan kun joku meistä ehdotti pöllöä. Todennäköisesti laji oli suopöllö joka muuttaa aina päiväsaikaan, varmuutta ei kuitenkaan aivan saatu joten kirjoihin laitettiin isokokoinen pöllö. Hyvä ja mielenkiintoinen havainto, ei pöllöä aina päästä näkemään varsinkaan muuttolennossa.

Hanhimuutosta saatiin jo esimakua. Tunnistettuja metsähanhia nähtiin 13 yksilöä 5:ssä parvessa, harmaiksi hanhiksi määritettyjä eli menivät niin kaukana että tarkempi lajimääritys jäi hivenen auki löytyi 70 yks kaikilla muuttosuuntana koillinen, parvia oli 9, isommassa "potissa" oli 25 lintua. Muistaakseni näimme vielä 2 kanadanhanhea samoin muuttolennossa. Joutsenia oli myöskin liikkeellä 113 yksilöä jotka luokiteltiin muuttaviksi, sillä aina on vaarana lähteä laskemaan paikallisten joutsenten paikkojen vaihtamista, koko ajan oli joitakin joutsenia lentämässä epämääräisiin suuntiin.

Petolintumuutto ei auennut koko päivän aikana vaikka sää tuntui suosivan, lievä tuuli oli etelän kantilta. Hiirihaukkoja näimme päivän aikana useaan otteeseen kuitenkin muuttaviksi luokiteltavia merkittiin vain pari kappaletta, arvioimme Harjunmäen ympäristössä olevan ainakin 8 paikallista haukkaa. Nisusta eli varpushaukkaa näimme 3 m ja yhden paikallisen.

Mustastas oli hyvin yleinen 
Töyhtöhyyppiä summasimme vielä 62 muuttavaa 14 parvessa, sepelkyyhkyjäkin matkasi selvästi kohti pohjoista lähes sata pienissä parvissa. Samoin kiuruja löytyi vielä lähes parikymmentä muuttavaa ja isoimmassa parvessa oli 4 yksilöä. Varislinnuilla oli selvää muuttoa, taivaalta löytyi tummia pisteitä ja kun niitä sitten vähän tarkemmin katsoi niin sieltähän saattoi löytää vaikka mitä, kaksi mustavarista plokattiin matkaamassa pohjoiseen. Mustavaris oli mäelle uusi "tonttipinna".

Peippolinnuilla oli jo alkavaa muuttoa, Kirjoihin laitettiin 83 yksilöä, pieniä alle kymmenen linnun parvia. Uskoisin, että kunhan tästä vielä yöt hivenen lämpiävät niin peippolinnutkin runsastuvat, peipon laulua alkaa kuulua jo jokapuolelta, järripeipon muuttoääni yleistyy. Spinarin eli vihervarpusten määrät myös noussevat lähitulevaisuudessa, tänään näimme vain kaksi yksilöä.

Edellisinä vuosina mäellä todenäköisesti pesineen isolepinkäisen outoa ääntelyä saimme taas pitkästä aikaa kuunnella, mäeltä löytyi kaksi yksilöä eli todennäköisesti jälleen tulevat pesimään. Samoin pienempää sirkkulintua, pajusirkkua näimme kaksi yksilöä. Lintuhan on jokavuotinen pesijä, itse pesää ei kukaan ole vielä köytänyt jos hakenutkaan. Pulmunenkin on ollut jokavuotinen kaveri mäellä, lintu yhytettiin ensimmäistä kertaa tälle vuodelle.

Eero etualalla työssään ja Helge taustalla
Resissun kokonaislajimäärä jäi vielä alle 40. Se on kuitenkin ihan mukava määrä näin aprillipilan aikoihin. Olihan meitä tällä kertaa mukana 6 kaveria, Kari, Helge, Hannu, Antero, Risto ja uutena kasvona mäelle Eero. Tällä rytmiryhmällä tällä kertaa vietettiin lauantain aamupäivää ja paistettiin makoisat nuotiomakkarat "pääruoaksi", tällä kertaa nuotion viritys onnistui helposti kun keli oli hyvin suosiollinen. Sen myös tunsivat jokainen kasvoillaan iltapäivällä kun oli maastouduttu kotitahuville.

Menenkö mäelle tulevalla viikolla, sen kertoo aikalailla Mette Mannonen. Kyllä mieli palaa aikalailla tuolle hiekkaharjulle. Kaverikin olisi luvassa kun Hanski hieman ounasteli mahdollisuuttaan lähteä keskellä viikkoa, tuollainen karkailu on työelämässä mukana olevalle vielä harvinaisempaa herkkua joten ilman muuta olen osallistumassa tällaiseen vapaapäivän viettoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti