torstai 28. huhtikuuta 2016

Aamuvakio kotiterassilla 28.4.2016

Torstaipäivän aamu oli hieno, sääli jättää käyttämättä tilaisuus mennä staijaileen joten nyt olisi hyvä paikka omalle vakioidulle hetkelle. Kun sain itseni ylös seiskan jälkeen päätin aloittaa kotihavainnoinnin pihasssa.

Sain kasaan tasan kolmekymmentä lajia, tavallisten lisäksi tuli listalle nyt oikeastaan kahlaajia ja vesilintuja. Päivä alkoi metsäviklolla joka soidinteli tuossa ojan varressa. Toinen hyvä kahlaajahavis oli nähdä rantasipi mökin rannassa. Viime talven puiden kaadon jälkeen meiltä näkee nyt järvelle ja mökin rantaan oikein hyvin. Kuulin ensin rantasipin äänen ja hetken päästä lintu näkyikin mökin rannalla. Tämä auennut näkymä Lavajärvelle tuo minulle hyvän paikan tarkastella järven itäpään lintuja, sorsia jotka ovat aina ennen jääneet minulle vain ääni- ja lentohavaintojen varaan.

Tänään katselin kun joutsen pariskunta kulutteli aikaansa viimeisien jäänrippeiden päällä järven S-puolella. Onko tuo se pariskunta jonka toivon pesivän tässä päässä järveä, sen aika näyttää ja nyt näyttää oikein hyvältä. Joutsenten seurana uiskenteli myös sorsalintuja, haapanapari jotka ovat selkeästi pariutuneet ja samoin myös telkkäpari ja isokoskelopari. Odotin vielä sinisorsia näkyväksi mutta he eivät suostuneet tulemaan näkyviin, äänen olin kuulevani mutta määritykseen en saanut riittävän hyvää ja varmaa näytettä.

Pulmunen kuvattuna Parikkalasta by Harri Partanen
Järripeippoja tuntui olevan useampi, niin voimallista niiden ryystävä ääni kuului, lintuja näin joitakin yksilöitä. Rautiaisen ääntä kuulin myös kävellessäni pihassa. "Hilili" äänen kyllä erottaa aamun äänisekamelskasta. Lokkilinnut jäivät naurulokin  ja kalalokin varaan, harmaalokkia hieman odottelin näkyväksi. Niitä muitakin lajeja joita odottelin tulevan havaituksi voisi luetella mutta tyydyn tähän jutun yhteyteen tulevaan kuvan lajiin eli pulmuseen. Se lintu kiertää tämän tontin mutta odottavan aika ei käy pitkäksi, onhan niitä muitakin lintuja joita voi sen sijaan katsella. Aika ei käy pitkäksi.

Tämä juttu ei ole kovin pitkä. Aina ei tapahdu sellaisia tilanteita joista voisi raportoida mutta hyvä näinkin Lintumiehen arkeen mahtuu myös normaaleja aktiviteetteja ja niiden pariin nyt seuraavaksi suuntaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti