lauantai 16. huhtikuuta 2016

Kurkien hyvää muuttoa 16.4.

Koska veli auttaa aina veljeään, toveri auttaa kaveriaan, ystävät ystäviään niin meillä kaikilla on helpompaa ja hommat luonnistuvat. Sain kokea tämän lauantaina kun Antero tuli ja haki minut autollaan niin päästiin Harjunmäkeen ottamaan vastaan kevättä. Sitten taas iltapäivällä päivän urakan loputtua auttoi Kari minut kotiin. Tämän kaiken välissä näimme hyvää kurkien muuttoa ja yli kymmenen petolintua.

Aloitimme urakoinnin Anteron kanssa jo klo 6.30. Harjunmäellä vain pajusirkku ja isolepinkäinen olivat äänessä rastaiten ohella, samoin teerien kukerrusta kuului vähän joka puolelta. Normaalit pienet metsälinnut pitivät omaa konserttiaan aika vaikuttavasti. Myös kaakkuri äänteli jollain lähilammella.

Kari saapui puoli kahdeksan mukanaan (taas!) pari linnunpönttöä. Kehoitin häntä ilmoittamaan ne mukaan "miljoona linnunpönttöä" kisaan. Kari arveli mäeltä löytyvän parikymmentä pönttöä jotka hän etunenässä on näihin maastoihin sijoittanut, kun vaan tulisi käytyä katsomassa onko niissä pesintöjä?

Meidän eka muuttava lintu oli laulujoutsen joita näimme kolmen kaverin lentävän korkealla suoraan pohjoiseen. Toki siellä lentelee joutsenia aina silloin tällöin mutta ne ovat varmaankin paikallisia jotka vaihtavat paikkaa. Seuraava merkintä on metsähanhista (5 yks) jotka lensivät jälleen suoraan pohjoisen suuntaan. Näitä metsureita saimme kirjattua kaikien kaikkiaan 32 muuttajaa. Myös kuovien ääniä kuului (4 kpl) ja löysimmekin ääntelijät mutta ne matkasivat valitettavasti aina etelän kantille.

Sepelrastas ei kuulunut tällä kertaa lajeihin, kuva Antero Alho
Minulle oli päivässä yksi henkilökohtainen tavoite, havaitsisin järripeipon ja  onneksi
sainkin tästä lapinlinnusta yhden äänihavainnon joten tällaiset pienet tavoitteet tulivat täytetyiksi. Muuten hämmästelimme kaikki kolme että missä ovat peippolinnut, aamusta alkaen emme ollet nähneet yhtään isompaa parvea mutta sitten alkoi pieniä parvia löytymään, saimme kasaan kaikkiaan 130 yksilöä, toki laskuissa on mukana vain isommat parvet, peipposia lenteli kyllä varmaankin lähes neljänsadan hujakoille päivän aikana mutta kun ei kaikista pienistä parvista ota millään selvää.

Muita kivoja kevään muuttajia olivat metsäkirvinen josta kuulimme vain yhden äänen ja samoin rautiaisesta saimme joitakin havaintoja. Myös kottaraisia (4 yks) oli liikkeellä ja samoin tilhiä (5 yks). Päivän odotetuimpia lintuja olivat petolinnut, näimme päivän aikana 7 eri petolintulajia. Paikallisia yksilöitä näimme hiirihaukoista, varpushaukoista ja kanahaukasta. Muuttavien kategoriaan kuuluvia näimme varpushaukoista, kanahaukasta, hiirihaukasta ja kalasääskestä (2 yks) sekä sinisuohaukasta ja ruskosuohaukasta yksi kumpaisestakin.

Tulihan niitä kurkiakin, yhteensä lähes 600 yksilöä näimme kaartelevan ja suuntaavan kohden pesimäsoitaan Pohjois-Suomeen tai sitten vielä pitemmällekin. Päivän päätteeksi vielä näin kotona yhden sadankymmenen linnun tokan matkaavan jälleen suuntaan N. Näin on saatu kevään muuttorumba alkuun ja voimme hyvillä mielin kääntää kalenterin sivuja eteenpäin, sitten kun on taas tuulet etelän puolelta niin voimme odotella seuraava ryntäystä.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti