tiistai 12. huhtikuuta 2016

Hanhimuuton hyvää alkua 12.4.

Kuten otsikosta käy ilmi, niin saimme kokea jo hyvin paljon orastavaa hanhimuuttoa yhdessä Alhon Anteron kanssa viettäessämme tiistaita 07-11.30 Harjunmäellä. Kokonaislajimäärä menee nykyisin jo 50 puhki, tänään jäi joitakin varmoja puuttumaan joten jämme alle 40 lajin mutta kiitettävästi niitä saimme kerättyä.

Päivän lajiksi voisi nimetä pikkukäpylinnun joita näimme kaksi, linnut lensivät ylitsemme äännellen. Pikkukäpäriä emme olleet nähneet kumpainenkaan vielä tänä vuonna. Linnut ovat kadonneet jonnekin, liekö vaeltaneet paremmille ruoka-apajille. Kuitenkaan emme muistaneet kumpikaan nähneemme tiirasta linnusta havaintoja joten hieno havainto tuli tehtyä.

Hanhien jonoja näkyi heti aamutuimaan joten odottelimme iltapäivän alkuun asti jos se hanhien rypistys olisi alkanut mutta kun ei alkanut. Saimme kasaan yli 250 hanhea, parhaimmassa  taisi olla hieman alle 50 hanhea. Tässä luvussa olivat mukana siis kaikki tämän päivän hanhet, eriteltynä näimme metsähanhia 141 m suuntanan NE kymmenenssä parvessa. Harmaiksi hanhiksi jääneitä saimme kasaan 114 m NE vain viidessä parvessa. Meistä tuntui siltä kuin jotkut länsi-Suomen pellot olisivat tyhjentyneet. Toivoimme näkevämme vielä muuton jatkuvan mutta yhdeksään mennessä muutto tyssäsi kokonaan eli ne ovat tulossa!

Mitään petomuuttoa emme päässeet myöskään todistamaan, näimme vain yhden muuttavan hiirihaukan ja sitten niitä paikallisiksi luokiteltavia hihoja 6 kpl. Myöskään  peippolintumuutto ei käynnistynyt vaan saime katsella joitakin isoja rastaitten parvia. Punakylkirastaita saimme kirjoihin 38 m, kulorastaalla oli myös alle 5 yksilön parvia joitakin.

Hömötiainen jäi puuttumaan lajeista tänään. Kuvan on ottanut Palomäen Timo
Kaakkuri piti hieman harhauttavaa ääntelyään josssain lähijärvellä. On hieno kuulla sen ääntä taas pitkästä aikaa, kaakkurin serkkua kuikkia näimme kaksi muuttavaa yksilöä. Tämä jos mikään on varma kesän tulemisen merkki.

Pienemmistä linnuista näimme niittykirvisiä 14 m vain neljässä parvessa. Kaksi muuttavaa urpiaista myös todettiin. Harjunmäellä pesivä (?) isolepinkäinen pyöri jälleen tutussa paikassa, isolanttuja näimme kaikkiaan kolme yksilöä eli olisiko mäellä vielä toinenkin pesintä? Neljää eri lanttua emme ole vielä kukaan tähän päivään mennessä pystyneet todistettavasti kirjaamaan. Olisihan se kyllä aikamoinen "paukku" jos mäeltä voitaisiin kirjata kaksi pesintää.

Hieman jäi hampaankoloon kaihertamaan tämän päiväinen muun muuton vaisuus mutta sellaistahan tämä lintumiehen elämä on, kaikkea ei voi saada samalla kertaa. Aimo annos raitista ilmaa oli tämän päivän toinen merkittävä anti lintujen lisäksi.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti