lauantai 12. huhtikuuta 2014

12.4. Pere, Lullula ja Meko Harjunmäellä

Päivä oli sääennusteiden mukaan oikein sopiva, hyvä muuttosää linnuille. Etelän kantilta tuuli, sade oli loppunut yöllä ja päivästä piti tulla +10 asteinen aurinkopäivä. Kattia kanssa! Aamu kuudelta oli kyllä pari astetta +asteita mutta tuuli ja pilvisyys! Tuuli oli etelästä ja keli oli edelleen kylmä. Siellähän me sitten kärvisteltiin, viisi miestä putket valmiina ja eväät kassissa.
Kyllä se keli parani aamu kymmenen jälkeen, sää rupesi jo lämpiämään ja pilviverho harvenemaan. Vielä kun olisi saanut tuulen hivenen tyyntymään niin olisi ollut todella upeaa, nyt oli vain upea päivä, lintuja näimme tosi hyvin. Jutun otsikko kertoo ehkä parhaimpia lajeja. Pere tarkoittaa falco peregrinusta eli muuttohaukkaa, lullula kangaskiurua eli lullula arborea ja meko merikotkaa. Seuraavassa lyhyt kooste päivän lajeista, yhteensä näimme yli 50 eri lajia, joka on todella hyvin tähän aikaan vuodesta.
Anser sp eli harmaahanhilajit (mukana kaikki lajilleen tunnistetut sekä lajiryhmään kuuluvat) 159 m, parvia oli 17. Merimetsoja löytyi 6 yksilön muuttava ryhmä joka matkasi etelään, kohti Hämeenkyröä. Merometsoja emme olleetkaan nähneet ennen Harjunmäellä, laji nro 81.  Naurulokkeja oli yllättävän paljon 150 m matkaten pääasiassa N
Muutohaukka

Petopäivänä voidaan päivää pitää, näimme 7 eri petolintujia.
Muuttohaukka, hieman jo odotettu laji mutta ei niin joka keväinen, löytyi kovassa myötäisessä tuulessa matkaamassa harjun W puolelta. Hieno havainto ja laji! Merikotkaa tiedettiin odottaa koska saimme soiton että Lavajärvellä oli nähty meko, se oli menossa juuri kotitaloamme kohti ja ystävällinen kylän mies soitti asiasta (Oiva Mäenpää) lintu tulikin aivan suoraan "meiltä päin" ja ylitti harjun plusmiikasta eli aivan ylitsemme. Meko oli viime vuonna syntynyt eli nuori aikuinen.
Sisuja eli sinisuohaukkoja näimme 3 m, yksi yksilö lensi kaarrellen myös aivan meidän läheltä. Sisu on upea lintu! Ruskosuohaukka nähtiin myös yhden yksilön voimin.
Hiirihaukkoja eli hihoja näimme ne vakiot paikalliset kaverit. Lagoja eli piekanoja nähtiin jopa 6 m. Pietsu on myös lintujen aatelia, ainakin muuttoaikaan. Tuha eli tuulihaukkoja löytyi 2 paikallista, liekö ollut pari.
Piekana

Varpushaukka on keväisin runsaslukuinen muuttava petolintu, nyt näitä varppareita nähtiin 11 m ja 2 p.
Kahlaajalintuja hieman odoteltiinkin, metsävikloja nähtiin 6 m, parhaassa parvessa 5 kaveria ja yllättäin sumun seasta aamun tunteina löytyi kuoveja 30 m, parhaassa parvessa näimme 17 ja sumun seasta kuulimme  vielä aika usein ääniä parvia löytämättä, tällöin merkitään vain 1 m. Kokonaismäärä parvissa oli 7 ja linnuissa 30 yksilöä.
Yksi päivän odotetuin tapahtuma oli kurkien muutto, pitkäkaulojen parvia oli kaikkiaan 32 ja yhteissummana kirjasimme kivan määrän 594 m.
Lulluloita saatiin komeasti pari kappaletta, kumpikin kangaskiuru pysähtyi hetkeksi harjun sorakasoille ja jatkoivat hetken kuluttua matkaansa N

Tietenkin päivään kuului maistuvat nuotiomakkarat, mukana tuoduista puista saimme oikein hyvän nuotion, turvallisesti hiekkakasan alatasanteelle tehtynä tämä nuotio antoi meille lämmittelyyn pienen hetken ja mukana tuodut makkarat toimivat päivän lounaana. Se on hyvin yleinen puheenaihe tässä vaiheessa mitkä makkarat ovat parhaita ja maistuvimpia, jätetään nyt tällä kertaa vielä salaisuuden verhon alle mikä "merkki" voitti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti