sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Tunnin kisa

Meillä on tapana aina silloin tällöin mennä Sasissa asuvan Hakalan Karin kanssa lintukisaa omalta tontilta havaituista lajeista, tänään 6.4. hän soitti että miten olisi tunnin kisa? Pieni kilpailu sopii aina meikäläisellle, ja jos se vielä liittyy lintuihin niin aina parempi. Tunnin kisan alkamisajankohta oli klo 10.30.

Olin jo aamulla tehnyt pari hyvää havaintoa, taivaanvuohen ääni kuului Lavajärven rantamilta ja kaakkurin tunnusomainen "kraa, kraa" ääni oli jo kuulunut aamun hetkinä myös Lavajärveltä päin. Näitä ei kylläkään hyväksyttäisi meidän kisaamme, kuten ei myös postinhakureissulla kuulunutta laulurastaan "tik" ääntä. Samoin metsähanhen kolmen "muuttoparvi" jäi myös kisan ulkopuolelle.

Kisan alkamishetkellä onneksi näin juuri samaan aikaan, kun Karin kanssa sovittiin kisasta, kolmen naurulokin ja yhden harmaalokin kaartelevan Lavajärven päällä. hyvät aloituslajit! Normaalit keltasirkut , talitiaiset ja sinitiaiset kuuluivat onneksi heti. Samoin naakkoja tuntui lentävän aikalailla. Peipon laulua ei tarvinnut kauan odotella, eikä myöskään harakan karheaa ääntä. Viherpeipot lentelivät jo rantametsän puiden seassa kuuluttaen omaa reviiriään. Räkättirastaan räksätys kuului jostain läheltä.

Töyhtöhyyppien naukuvaa ääntä kuului järven takaa pellolta ja näinkin kisan aikana kahden linnun lentävän. Variksen ääntäkin kuului, samoin kuin sepelkyyhkyn soidinhuhuilua. Käpytikka rummutti ja huuteli jossain lähellä, kaksi pivaa eli pikkuvarpusta lensi talon yli. Yksinäinen mura (mustarastas koiras) oli vielä ruokinnalla.



 Pyrstötiaisen ääntä kuului rantapusikoista, itse lintua (-ja ?) en nähnyt mutta äänihavainto riittää tähän kisaan. Kiurun soidinääntä kuului myös järven takaa pellolta ja pari kertaa myös jostain talon yltä lentävän linnun antamaa ääninäytettä. Yksinäinen närhi onneksi myös äänteli.
Vihervarpusien lentoääntä kuului myös kisan loppuhetkillä ja punatulkun ääni. Vielä kun mainitsee hippiäisen laulun alkua joka kuului lähimetsästä niin sinä ovat meikäläisen kisalajit.

Tämänlaiset kisat aina piristävät kummasti arkea. Olen näiden kisojen avulla oppinut kummasti kiinittämään hieman paremmin huomiota lintujen ääniin, pienempiinkin sirahduksiin joiden avulla on äänen lähde täytynyt selvittää, eli tämä on parasta "reenausta" tällä loppumattomalla saralla jonka alkutaipaleella koen olevani. Sitten tämä kisailu on myös sosiaalinen tapahtuma, se luo yhteisöllisyyttä meidän lintumiesten välille ja ennen kaikkea hyvää keskustelun juurta aina tavatessamme. Sitten ei auta unohtaa tiira-palvelun saamaa hyötyä ja itse kunkin kisaajan kokemaa ulkona olemisen riemua!

Meidän tämänpäiväinen kisamme taisi päättyä tällä kertaa niukkaan Lavajärven "voittoon" prosentein 17-16. Karillahan on huima pihapinnojen määrä (148) joka kertoo kyllä havannoitsijan aktiivisuudesta ja tietämyksestä kuin myös kotipaikan Miharinlammen osuvuudesta lintujen muuttoreitillä. Enkä voi kyllä minäkään vähätellä omien pihapinnojen määrää (134).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti