lauantai 5. huhtikuuta 2014

Taas odotetaan

Tuo otsikko johtuu meikäläisen olotilasta, olen sairastellut flunssaa nyt reilun viikon ja elämänlaadun parantumista tässä odotellaan. Flunssaa ei voi suositella kenellekään, olo on aika vaillinainen. Ei saa mitään aikaan vaikka mieli tekisi touhuta. Ei vaan saa aikaiseksi. Täytyy tyytyä nyt vähän pienempiin askareisiin, vaikka lueskella vähän terveempien tekemisiä. Sen kyllä tietää että suunta on koko ajan parempaan päin, ruokahalu kasvaa ihan silmissä, mieli palaa entistä kovempaa ulkohommiin, joko puusavottaan tai sitten tipujen tiirailuun.
Olen tässä sairastellessa noudattanut omien kotijoukkojen hyviksi havaitsemiani ohjeita eli juo kuumaa "koko ajan" ja nuku aina välillä kun vähänkin meinaa silmät lerppua. Vitamiineja purkista ja hedelmiä, niistä saa kummasti voimaa. Ja nyt näin reilun viikon sairastettuani voin sanoa että voimat alkavat palautua, nyt jo osaa ajatella jotakin muutakin kuin lepäämistä sohvaperunana.
Linturintamalla ovat täällä kotikulmilla peipot yleistyneet selkeästi, niiden laulua kuuluu jokapuolelta. Mustarastaiden huiluääntä on jo kuultu reilun viikon ajan, niiden muuttoparvet ovat jo ohittaneet tämän korkeuden. Eräänä iltana kun kävin kotirappusilla illan päätteeksi kuulin "pisit" ääntä. Vaikka en nähnyt äänen aiheuttajaa niin tiesin sen olevan lehtokurppa. Tämä taisi tapahtua vielä maaliskuun viimeisinä päivinä joten hyvin aikainen kurppa oli jo saapunut pesimäreviirilleen. Lehtokurppahan kiertää puiden latvojen korkeudella reviirinsä rajoa äännellen "pisit" ääntä, välillä kurnuttaen.
Tänään vielä ennen pimeän tuloa ajattelin käydä viemässä pari pönttöä, toinen on pikkulinnuille ja toinen esim kottaraiselle. Näin on kotitontti hyvin pöntötetty, ainoastaan voisi vielä kyhätä puukiipijälle pari pesimäpaikkaa ja sitten pitäisi vielä tehdä rantaan sinisorsalle pesimäkeko, sainhan hyvät ohjeet monisteena käteeni eräältä mieheltä talvilintulaskennassa Nokialla.
Telkkiä on ollut nyt parina päivänä tuossa Lavajärvessä olevassa sulassa, nekin kaipaisivat pönttöä pesimäpaikakseen. Ans kattoo nyt saanko aikaiseksi vähän isompia pönttöjä?
Laulujoutsenet ova jo siirtyneet eteenpäin kohti pesimalueitaan, tässä Lavajärvessä ei tiettävästi ole pesinyt än joutsenta, sen kanta on vahvistunut jo niin paljon että on vain ajan kysymys kun täältäkin löytyy ensimmäinen pesintä. Olisi hauskaa olla todistamassa asiaa.




Kotiruokinnalla olen eväitten antamisen jo lopettanut, vielä on jonkin verran kauransiementä automaatin luona ja maastakin löytyy sinne varisseita jyviä. Niitä käyvät keltasirkut ahkerasti popsimassa, on siellä käynyt jokunen peippokin, koiras yksilöitä ne kun tulevat ensimmäisinä varaamaan reviireitään ja naaras peipot tulevat ja valitsevat sitten parhaimman päältä.




Kuusitiaisten laulua on kuulunut jo parisen viikkoa, pesäpaikat on varmaankin valittu ja parit muodostettu. Kuusitintti pesii myös pönttöhin joten kun on laittanut parisen kymmentä pikkulinnunpönttöä niin aina voi käydä hyvä onni!




Jäiden mouruaminen on aika pelottavan kuuloista. Aina pakkasyön jäljiltä seuraavana päivänä ilmoilla leijuu kova rutina ja ulina, jät mouruavat. Auringon paiste saa juuri muodostuneet jäät hajoamaan ja vanhatkin jäät alkavat ola mennen talven "lumia". Kevät painaa päälle.    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti