tiistai 15. huhtikuuta 2014

Aamuvakio kotiterassilla 15.4.

Suoritin lintuasematyyliin vakioseurannan kotiterassilla 15.4. Heräsin vaimon myötä kuuden pintaan eikä uni tahtonut enää tulla joten siinä vällyn alla ajattelin että nyt on aika taas tempaista ja suorittaa parin tunnin aktiivitarkkailu terassilla, kahvipannu porisemaan, eväsleivät mukaan, vaatetta riittävästi päälle, muistiinpanovälineet mukaan, Heta koirakin oli jälleen valmiina mukana haistelemassa raikasta ulkoilmaa. Sää näytti hyvältä, ei tuullut, lämpöasteita ruhtinaalliset yksi aste. Kello oli 6.45 kun aloitin.

Lajilistaan kertyi kaikkiaan 28 lajia, ei mitään ihmeellistä, hyvin tavanomaiset lajit. Ehkä paras elämys olio kun punarinta tuli aivan viereen lähikoivuun hyönteisjahtiin, ei välittänyt meikäläisestä tuon taivaallista, tiksutteli ja haki evästä. Punarinnan laulu olikin aamun runsain ääni yhdessä peipon ja räkättirastaan kanssa.
Käpytikka tuli lähitolppaan rummuttamaan omaa reviiriään, lähimaastosta kaikui jonkun toisen käpärin kova rummutus suoraan tolpan peltisuojukseen.
Joutsenilla oli pari ylilentoa 4+5 lintua ja järveltä kuului myös kovaa siipien läiskettä. Telkien siipien viuhinaa kuului järven suunnasta, olin eilen nähnyt siellä 4 lintua, kaippa ne samat linnut siellä elämöi?
Västäräkki laittoi meikäläisen hakemaan itseään kun kuulin sen äänen, lintua ei näkynyt missään kunnes älysin katsoa suoraan yläpuolelleni, katonharjalla tirskutti yksi lintu. Muuten västejä oli aika vähän. Aivan lopussa sain järripeipon lajilistaan kun kuulin ylilentävistä linnuista järripeipon lentoäänen.

Mielenkiintoisen lisän toi aamutarkkkailuun laskea Viljakkalantien liikennettä, sain Tampereen suuntaan menevistä autoista aika tarkkaan 80 henkilöautoa ja pari isompaa pakettiautoa. Viljakkalan suuntaan meni yllättävän paljon autoja, jopa 40 autoa. Ensimmäinen isompi auto kummatkin suunnat huomioon ottaen oli kahdeksan aikaan mennyt (tyhjänä) tukkirekka. Nuorten suosimaa mautoja meni kolme autoa Viljakkalan yhtenäiskoululle (?) ja kaksi skobaa meni myös samaan suuntaan, yhdellä skoballa matkasi kaksi teiniä. Koulutaksi meni ennen kahdeksaa, sen aikataulu on niin tarkka että siitä voisi tarkistaa oman kellonsa. Aamun ääniin kuuluivat myös junien äänet, ensimmäinen kiskojen kolke erottui autoliikenteen hieman rauhoituttua ennen kahdeksaa.
Autoliikenteessä voi havaita hyvin että työmatkaliikenne on menossa, varttia ennen seitsemää ja kahdeksaa liikenteen tempo putoaa selkeästi jatkuen taas puolen tunnin kuluttua voimakkaampana.
Tässä kun tätä juttua kirjoittelen niin samalla huomasin hanhiparven lentävän kohti koillista, hanhet olivat tundrametsähanhia, hieman lyhyempi ja tummempi kaulaisia metsähanhien alarotua, (toinen alarotu on tundrametsähanhi), havainto oli ainoa minkä aion ilmoittaa tiira-havaintojärjestelmään päivän tähänastisita havainnoista.    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti