torstai 30. tammikuuta 2014

Lintuelämää Lavajärvellä

Lintuelämää Lavajärvellä
Pyrin kirjoittamaan aika usein tähän blogiin vai sanoisinko päiväkirjaan erilaisia lintuelämän kiemuroita, Lintulan tontin havaintoja ja miksi ei myös haviksia muualtakin lähiseudulta. Jos teen linturetken tai jonkun muun retken niin pyrin tekemään siitä sitten oman juttunsa.
Kotimme tontilta olen havainnut vuodesta 2001 alkaen 134 eri lintulajia, tämä määrä on vaatinut paljon ulkona oloa, kaikki aistimet valppaina ja tietenkin hyvää tuuria. Onhan lintuhavainnon tekeminen monen tekijän summa; katsooko oikeaan suuntaan määrätyllä hetkellä, onko mitään häiriötekijöitä jne..... Tietenkin sitten pitää vielä tuntea lintuja, olen harrastanut "ornitologiaa" jo 1970 luvulta alkaen ja joka päivä opin uusia asioita näistä meidän siivekkäistä, ei koskaan voi sanoa että tuntee linnut, heti seuraavassa mutkassa tulee eteen vaikea tunnistettava tipu! Sellainen tilanne saa ihmisen nöyräksi.
Kuten tuossa alussa mainitsin niin tonttipinnat ovat hyvällä mallilla, 134 joista voisin mainita joitakin "hyviä" lajeja: Kaakkuri ja kuikka, harmaahaikara, tundrahanhi, merihanhi, merikotka ja maakotka, ruisrääkkä, meriharakka, pikkukuovi, 7 eri pöllölajia esim hiiripöllö, 5 tikkalajia esim pohjantikka, kangaskiuru, koskikara, pensassirkkalintu, viitasirkkalintu, idänuunilintu, mustavaris, lapinsirkku. Pahinpia puutteita ovat jotkin sorsa- ja kahlaajalajit. Kun niitä tulee (?) lisää niin se on kyllä raportoinnin paikka!
Otsakekuvassa on lapinkoiramme Heta, joka on ollut meillä jo n 10 v. Heta on kova koira haukkumaan oravia, jotka vierailevat ruokinnalla. Sitten toinen Hetan intohimo on myyrien / hiirien metsästäminen josta on osoituksena isot kuopimisjäljet maastossa. Heta on myös innokas retkikaveri, joka on aina valmiina lähtemään mukaan, saahan se juosta vapaana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti