torstai 30. tammikuuta 2014

Utö 16-19.1.2014

Utön lintusaarella
Taas saatiin toteutettua yksi haave (ainakin meikäläiselle!) kun päästiin käymään maineikkaalla Utön lintusaarella, saari sijaitsee Ahvenanmaan alapuolella, Paraisten kunnan alueella. Utö on tunnettu erittäin "kovista" lintuhavainnoistaan, esim viime talvena siellä talvehti Kettusirkku, laji josta tuli Suomen harvinaisin lintu vähään aikaan. Lintu oli Suomen pinna nro 471 ?
Kuitenkin meidänkin porukkamme sai nyt sovittua reissun tuonne ulkomeren saarelle, mukaan lähti Kiasen Hannu, Hakalan Helge, Hakalan Kari ja Palomäen Timo sekä allekirjoittanut. Hanskilla ja Timolla on jo kokemusta siellä vierailusta joten meille muille matka tuli olemaan neitsytreissu!
Mitä mukaan ulkomeren saarelle Tammikuussa, siinä oli paha rasti mutta onneksi auttoivat ne lukuisat arktikareissut keväisin. Siltikin on aika hakusessa mitä vaatteita, millaiset jalkineet jne. Se on varma tieto että meren äärellä on aina kylmä ja varsinkin jos siellä vielä tuulee (kuten aina merellä!) niin pirun kylmä!. Viime hetken forecan antamat ennusteet ovat vain suunta antavia mutta kai sieltäkin jotain osviittaa täytyy katsoa. Onneksi eväspuoli on hyvin hoidossa, saaressa on toimiva kauppa ja kahvila. Kyllä reissumiehet aina pärjäävät on vanha periaate jolla mennään.
Tottakai täytyi pitää myös lintukisa, ennakkoon kukin matkalainen valitsi 50 lajia jotka havaitaan, niistä havaituista sai sitten pisteitä, kokonaislajimäärä oli myös yksi arvauskohde ja sitten myös reissun viimeinen uusi laji. Kisailu antaa aina hyvän lisän itse matkaan, Siinä tulee kummasti hyviä "keskusteluja" kunkin kaverin veikkuusta. Viimeksi Kablin reissun kisan voitti Helge, vaikka koko matkan ajan Kari oli johtoasemassa, Risto kakkosena mutta Helge pääsi loppumetreillä meistä ansaitusti ohi ja kultamitaliin. Kisan välitarkastukset tehdään aina iltahuudon yhteydessä. Palkinto on aina jotain lintuihin liittyvää kuten Kablin reissussa oli auringonkukan siemeniä säkki.
Kävin etukäteen seikkailemassa netin ihmeellisessä maailmassa ja pyörin UT0.FI sivuilla, oli todella mielenkiintoinen hetki merenkulun historian havinoissa, suosittelen!
Lajilistan laatiminen etukäteen on hauskaa , kuvitteellista linturetkeilyä. Toiveita optimistisin aatoksin, joskus jopa yltiöoptimismia! Vallitseva sää kertoo paljon olosuhteista. Tietenkin tiira-palvelusta myös selviää tosialliset realiteetit. Näitä edellämainittuja hyväksikäyttäen on kisalista laadittu ja matkan aikana selviää mihin se riittää. Hyvän värityksen antaa myös yksi uusi kisailija. Mitähän hommaisi palkinnoksi?
Se palkinto tuli kuin manulle illallinen samalla kun hain itsellenikin talipötkön ruokinnalle..Palkinto luovutettiin Kiasen Hanskille joka tälla kertaa veikkasi parhaiten, hän ylsi ainoana plussalle pisteissä, muilla meni sitten aika pahasti yltiöoptimismin puolelle. Meri on ankara, se rankaisee!
Eivor-laivalla mentiin saarelle, lähtö Paraisilta (Pärnainen?) Laivalla on tapana staijata heti joten samoin mekin laitettiin putket tanaan ja silmä kovana tuijotettiin saarten rantoja, mutta eipä siellä mitään ihmeitä näkynyt. Sää oli suht hyvä, -6 astetta mutta se tuuli! Eipä siellä kannella pysyneet kuin "lumimiehet", aina välillä täytyi käydä kahvilla.
Perille saavuttiin 15:sta maissa ja Hanskin opastuksella löydettiin majapaikka nopeasti. Kamat sisään ja kierrokselle tutustumaan saareen. Utö on vain kilometrin (max 1,5) halkaisjaltaan joten paikka on hyvin hallittavissa. Majapaikkamme sijaitsi saaren korkeimman paikan eli majakan välittömässä läheisyydessä, sieltä aloitettiin aina päivän retkeilyt valoisan ajan koitettua (so auringon noustua). Eka päivän ilta kului pimeän koitettua juttelun merkeissä, Timo kertoi Hämeenkyrön tapahtumista ja kaikki muut muistelivat vanhoja "merkkihenkikilöitä" Hkyrön historiasta. Päivän lajimääräksi saatiin n 30. Saarella asuva Jorma Tenovuo kierteli myös päivän mittaan paikkoja ja hän kertoi meille missä kannattaa käydä ja missä ei saisi tarpoa.
Niittykirvinen oli Österängilla ja Kesnäsissä löydettiin 2 pässiä eli taivaanvuohta, koulun ruokinnalla oli 6 peippoa ja pitkin saarta kävelylenkeillä löytyi ainakin 3 punarintaa. samoin räksiä tuntui olevan jokapuolella, tilhiä löytyi parisen kymmentä. Vesilinnuista runsain oli telkkä, isoin keräytymä n 300, sinisorsaparvia oli saunalahdella mutta ei sieltä seulottaessa löytynyt muita.vain pieniä parvia isokoskeloita ehkä joitakin kymmeniä. Päivän parhaan blokkasi Hanski löytäessän ruokin lentävän saaren editse, muita ruokkilintuja edusti riskilä.
18.1. oli lumisateen ja kylmän tuulen päivä, sinnikkäät sisämaan staijarit värjöttelivät majakkarakennuksen suojassa kuitenkin parisen tuntia mutta sitten nälkä ajoi miehet syömään hotellille, jossa ruoka (a 12 e) olikin varsin hyvää, sitten kiertelyä saaressa päätyen lopulta taas majakalle jossa löytyi tuttuja entuudestaan, Kari Degersted ja Pertti Uusivuori jotka olivat nielleet puheripulin siemenet, tekstiä tuli koko ajan!
Päivän haviksista sen verran, naurulokki (2) taivaanvuohi (1), merikotkia oli joitakin yksilöitä, sorsia ei tänään näkynyt paljoa, ei voi verrata määriä edelliseen päivään. Pikkulinnuista peukaloinen löytyi lopultakin käydessämme Drakenin muistomerkillä eteläkärjessä. Matkalla sinne on myös säähavaintoasema eli nyt tiedetään se paikka mistä kerrotaan Utön säähavainnot. Tänään ne olivat tuuli 12 m/s lämpötila -4 astetta, kosteus% oli 90 ja näkyvyys n 5000 m. Illan päätteeksi mentiin hotellille saunaan ja siellä otettiin pakollinen Kurpppakomppanian keltapaitakuva tyhjässä uima-altaassa vain pyyhkeet perintökalleuksien peittona.
Lähtöpäivänä tuttuun tyyliin tavarat pakattiin lähtövalmiiksi, vielä parisen tuntia majakalla. Aamun paras havainto tuli kun Hanski ja Timo kiersivät kylän kautta ja olivat nähneet 2 huuhkajaa erään talon antennilla. Timo otti kuvat todisteeksi. Siiten toinen havainto joka aiheutti pieniä väristyksiä, oli kun Hanski löysi ruokkilinnun lentävän lähiluodon kivien taakse Oliko kyseessä vain tavallinen riskilä vai jopa pikkuruokki? Tilanne oli nopea, lintu lymysi pitkän aikaa kunnes se näyttäytyi hyvässä valossa ja paljastui tavalliseksi riskiläksi. Aina täytyy kuitenkin olla varuillaan, ollaanhan eittäin otollisillä paikoilla harvinaisuuksille! Vielä ennen laivan lähtöä satamassa saimme ulkopuolisilta vihjeen kalliolla lepäilevästä muuttohaukasta, joka löytyikin pian läheisen kallion päältä. Vielä lisäksi saimme listoille laivamatkalta ampuhaukan.
Lopullinen lajimäärä oli 38. kisan lajimääräveikkuussa lähimmäksi osui Helge 37 lajilla. Reissun lajit olivat: merimetso (kymmeniä), kyhmyjoutsen (poikueitakin), laulujoutsen (1+1 pieni parvi), sinisorsa (väh kymmeniä), tukkasotka (7 enimillään), alli (1),telkkä (satoja), isokoskelo (kymmeniä), tukkakoskelo (3), merikotka (20-30 yht), muuttohaukka (1), ampuhaukka (1Jurmo), taivaanvuohi (2), naurulokki (muutamia), kalalokki (yleisin lokkilintu kymmeniä), harmaalokki (muutamia päivittäin), merilokki (muutamia päivittäin), riskilä (3), ruokki (1), huuhkaja (kn), palokärki (1 Notö), käpytikka (1), niittykirvinen (1), peukaloinen (3), tilhi (13 parvi), punarinta (4), räkättirastas (10-20), mustarastas (muutamia), talitiainen (kymmeniä isoin parvi 29), sinitiainen (vähemmistö), harakka (lähdössä 1), varis (joitakin), närhi (1), korppi (1+2), pikkuvarpunen (muutamia), peippo (8), urpiainen (3), viherpeippo (kymmeniä)




Tämän blogikirjoituksen kuvat ovat Helge Hakalan kuvaamia



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti