torstai 30. tammikuuta 2014

Pistelaskentaa Lavajärvellä

Pistelaskentaa Lavajärvellä 2013

Pistelaskenta Lavajärvellä 22.5.2013
Päätin eilen kun katselin forecan ennusteita, että menen ja tempaisen pitkäaikaisen haaveeni eli kierrän Lavajärven ja pääsen samalla tekemään jotain linnustollisesti hyödyllistä. Olin aikaisemmin jo ottanut yhteyttä Eläinmuseoon ja saanut sieltä ohjeet tämän laatuisen laskennan suorittamiseksi.
Pistelaskennassa edetään siten että pysähdellään n 300 m välein, ollaan paikallaan 5 min ja laitetaan kaikki linnut ylös. Lavajärven kierrolla tulee 20 pysähdystä, sehän sopii tällaiselle kovan maan tallaajalle, saa samalla koirakin hyvän lenkin! Itselleni laskenta on niin henkistä kuin fyysistä kuntoilua.
Aamun eka stoppi oli kotipihassa, lajit koostuivat tutuista, linnuista, ainoastaan minulle tälle vuodelle uutena lajina sain valkoposkihanhen, kun 8 linnun parvi teki matkaa kohti NNW. Vesilintujahan ei tässä laskennassa hyväksytä. Seuraava pysähdys oli leirirannan tienhaara, jossa uusina lajeina tulivat sirittäjä ja palokärki, seuraavassa paikassa kuulin tutun äänen Virolahdelta eli pyy ja samoin käpylintuparvi lensi lähellä.
Kun pääsin Alakomin peltoaukealle, siellä olivat heti kiurut äänessä, haarapääsky lensi ja pensastasku piti omaa konserttiaan. Päivölässä ääneen pääsi myös punavarpunen. Heti sen jälkeen laskeuduin Ruonanjoen sillalle ja siitä on lähin talo, Lampisen Erkki, jossa oli jo kottarainen pöntöllään, käpytikka huuteli, pensaskerttu luritteli.
Tämän jälkeen noustaan Komin kaupalle jossa tuntui olevan useita leppälintuja. Seuraava pyypaikka oli kun laskeuduin Mustalahden notkoon, tunnistin sieltä myös pensakertun ja lehtokertun. Lavajoen sillalta kuuntelin sirittäjää, huomasin västäräkin ja hömötiaisen. Joenkulman tienristeyksessä oli hernekerttu. Myllymaan pihapiirissä oli haarapääskyjä ja käpytikka. Tervalammin risteyksessä oli kuovi pellolla, pikkuvarpusia piha-aidassa ja mustarastas piti melko outoa ääntä lähimetsikössä. Hippiäisen sain Veittolan mäen kohdalta. Laurilan pellot keräävät aina hyvin lintuja, nyt siellä oli töyhtöhyyppä, käenpiika ja pensastasku.
Viimeinen stoppi on Lavajärven kaupan pihassa, sieltä sain räystäspääskyn.
Kaiken kaikkiaan lajilistaan mahtui 42 lintua, alla on lueteltu päivän pistelaskennan lajit
talitiainen sinitiainen hömötiainen kirjosieppo
peippo vihervarpunen keltasirkku lehtokerttu
hernekerttu pensaskerttu pajulintu sirittäjä
laulurastas räkättirastas mustarastas punakylkirastas
käpytikka palokärki harakka varis
kurki sepelkyyhky käki pyy
metsäkirvinen käpylintu punarinta kiuru
pikkuvarpunen haarapääsky räystäspääsky naakka
pensastasku punavarpunen harakka kottarainen
leppälintu västäräkki kuovi töyhtöhyyppä
hippiäinen käenpiika
Pysähdyspaikat olivat :
kotipiha, leirirannan tienristeys, Majamaan tienristeys, Lylyn talon kohta, Leskisen Aarren talo, Päivölä, Lampisen Erkin talo, Komin kauppa, Mustalahden perä, Mäki alas ja tien risteys, Asumaniemen postilaatikot, Lavajoen silta, Joenkulman tien risteys, Myllymaan talo, Tervalammien risteys, Veittolan risteys, Pässärin vuoren kohta, Laurilan peltoaukea, Huvion ahteen alaosa puron kohta, Lavajärven kauppa.
 Tämä laskenta suoritetaan aina vuosittain suurinpiirtein samana  ajankohtana joten ensi keväänä tulee seuraavan laskennan tietoja.
Lavajärvi on n 5 km pitkä länsi-itä suunnassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti