torstai 30. tammikuuta 2014

Lintuharrastus

Lintuharrastus
Lintuharrastus voi olla hyvin monimuotoista, voit vain seurata mitä ikkunasta näkyy, voit pitää yllä linturuokintaa, voit kuvata lintuja joko kameralla tai maalaamalla, voit rengastaa lintuja, voit suorittaa erilaisia lintulaskentoja, voit bongata, voit tarkkailla lintujen muuttoa tekemällä muistiinpanoja, voit nauttia ulkoilmasta hyvien kavereiden kanssa lintuja seuraamalla, voit rakentaa pönttöjä eri lintulajeille, voit käydä eri lintumatkoilla ympäri maailmaa ….. Tässä muutama esimerkki mitä tuli mieleeni näin yhdeltä istumalta minuutissa.
LIntuharrastus on yksi harrastus monien harrastuksien joukossa, eikä kukaan tai mikään taho voi sanoa että joku olisi niistä se yksi ja ainoa muut harrastukset voittava. Asian ratkaisee aina harrastaja!!
Mielestäni pääasia on että nauttii siitä mitä tekee, tekee sitä vieläpä isolla sydämellä ja saa siitä hyvän ja tyytyväisen mielen. Voivathan jotkut tehdä tästäkin harrastuksesta jopa itselleen ammatin! (oikein kateeksi käy).
Lintuharrastus on jotain josta ei pääse niin vaan eroon, tiedän monia (itseni mukaanlukien!) jotka ovat saaneet nuoruusiällä lintukärpäsen pureman ja syystä tai toisesta harrastus on jäänyt tauolle, ollut tauolla montakin vuotta ja sitten taas se herää henkiin, ihminen löytää uudelleen sen kipinän joka vei joskus ”tipumetsälle”. Eikä siitä enää haluakaan eroon. Miksi siitä täytyisi joutua eroon! Useinkaan ei ihmisillä ole mahdollisuuksia harrastaa, on jotain esteitä, on työesteet, perhe-esteet, tms. Mutta ihmisellä on kuitenkin kaipuu  tekemään sitä tuttua ja itselle tärkeää.
Nyt näin lopuksi voisin rohkaista jokaista aloittamaan tämä upea harrastus, tätähän voi harrastaa niin monessa paikassa ja monella eri tasolla. 60- ja 70- luvuilla näitä kiikareiden kanssa kulkevia ”hiippareita” katsottiin vähän altakulmien ja tultaessa 1980 ja 1990 luvuilla alkoi lintuharrastuksen imago muuttua, johtuiko se kenties näistä julkkisornitologeista vai oliko se positiivinen suuntaus ihmisten luontokaipuun kanavoitumista tälle saralle ja vuosituhannen vaihteessa lintuharrastus oli täysin yksi harrastus muiden joukossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti