torstai 30. tammikuuta 2014

Ruokinta


Talviruokinta

Ruokinta kannattaa aloittaa syksyllä vasta sitten kun on ilmeistä että linnut eivät löydä ravintoa metsästä tai muualta, varsinkin sitten kun lumipeite valtaa maan.
Evääksi kelpaavat esim viljan siemenet, auringonkukan siemenet, talit eri muodoissa, "läskin" palat puiden kylkiin jne. Ainoastaan siitä täytyy pitää huolta että eväät eivät ole suolaisia tms.
Meillä on lintulaudan vieraina olleet alkaneella ruokintakaudella talitiainen, sinitiainen, hömötiainen, keltasirkku, harakka, närhi, pikkuvarpunen, viherpeippo, urpiainen. Hyviä "ohikentoja" ovat suorittaneet pyrstötiainen, varis, pikkukäpylintu, punatulkku, Nyt on lumi maassa joten lintujen tarve ruokintaan lisääntyy.
Talitiainen
Kuva on viime vuodelta jolloin oli lunta aivan riittämiin. Olen vähentänyt ruokintapaikkoja esim aivan talomme läheisyyteen en laita mitään "automaattia" koska linnut, etenkin harakat ja närhet ovat innokkaita nokallaan penkomaan tarjottavia emmeitä ja niinpä ruokinnan ympäristö on aika hurjan näköinen ja vetää puoleensa ylimääräisiä vierailijoita ja hetken kuluttua ne vieraat ovat sitten hakeutuneet jo lämpimämpään paikkaan, tiedät kyllä minne!
Ruokinnalla pystyy tarjottavan ruoan avulla houkuttelemaan jotain määrättyä lintulajia, esim kauran siemenillä saa todennäköisesti keltasirkkuja ruokinalleen, ainakin minulla on käynyt jo kahtena talvena näin. Nyt juuri kun kävin täydentämässä eväitä niin vein sinne auringonkukkaa (siemeniä) ja kauransiemeniä. Kuinka ollakaan alta puolen tunnin tuli 4 keltasirkkua ja myös näkyy kelpaavan pikkuvarpusellekin nämä kauransiemenet. Varmoja auringonkukan siementen perässä tulijoita ovat tiaiset, niin nytkin, 5 talitiaista ja pari sinitiaista löysivät tiensä ruokinnalle. Närhi puolestaan syö melkein mitä vaan  kuten harakkakin. Myös muut pikkulinnut kuten viherpeippo ja mahdollisesti talvehtimaan jääneet peipot ja järripeipot ovat hyvin persoja erilaisille siemenille, kuuluvathan ne siemensyöjiin jo nokkansakin vuoksi. Tikat puolestaan kelpuuttavat hyvin mielellään puun kylkeen kanaverkon suojiin piilotettua läskiä, itselläni käy päivittäin vähintään yksi käpytikka, niitä saattaa olla  kaksikin eri yksilöä, ei ole tullut tarkemmin katsottua tämän veijarin sukupuolta. Ainakin viime talvena minulla kävi vähintään kolme eri yksilöä käpytikkoja. Tälle vuodelle odotan että mustarastas ilmestyisi taas, syksyllä kävi aika myöhään vielä ainakin kaksi eri yksilöä. No tällaistähän tämä lintujen parissa puuhastelu on, ainaista odottamista.
Joulukuu valkeni lumi massa, pieni pakkanen väritti ulkoilmaa. Ruokinnalla on aika vilske, ei mitään erityisiä uusia lajeja, tutut lajit ova vaan yksilömääräisesti lisääntyneet, keltasirkkuja löytyy aina välillä lähes 15 kauransiemeniä popsimassa, pikkuvarpusia on ilmestynyt 10 linnun parvi hakkaamaan talipalloja ja syömään muutakin evästä. Tallareita on noin kymmenkunta  ja vain pari sinitiaista. Kyllä näistäkin linnuista tulee sekamelska kun ne kaikki pöllähtävät ilmoille yhtäaikaa.
Sinitiainen talipallolla
Vastuullisuus on ruokintaa perustettaessa hyvä muistaa eli kun aloittaa ruokinnan niin on hyvä hoitaa se loppuun asti eli kevään auringon lämpöön asti. Kyllähän linnut löytävät vieläkin ruokaa kuten ovat aina löytäneet luonnosta syötävää mutta näin hyvinvointivaltiossa kun eletään ja tietää sen että ne eurot kuluvat moneen turhaan asiaan niin vastuullisena lintujen ystävänä voit laittaa ne eurot vaikka talipalloihin tms. Se yksikin talipallo voi koitua kovilla pakkasilla joidenkin tinttien elinehdoksi! Sitten on se hauska hyöty ja huvi kun saa seurata lintulaudan elämää läpi talven.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti