torstai 30. tammikuuta 2014

Takamaan lintulaskenta 2.1.

Takamaan laskenta 2.1.2014
Intoa puhkuen kokoontui jälleen miesporukka Takamaan koulun parkkipaikalle, olihan luvassa (piti olla oikein hyvä sää !) hieno reissu pitkin Takamaan tantereita. Meitä oli kolme, jotka lähtivät taapertamaan tuttua reittiä, laskenta oli jo 24. Eli ensimmäinen laskenta tehtiin jouluna 1993. Miika Jämsä, Eero Jurvelin ja Risto Salonen, siinä ryhmämme.
Perhanan Mannosen Mette kun lupasi hyvää säätä mutta se olikin lumisateista, pakkasta ei ollut yhtään mutta sataa tihuutti pari kolme tuntia sitten onneksi loppui. Taivas oli täyspilvinen.
Reittihän menee Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen kautta kiertäen, siitä Takamaan vanhalle koululle ja sieltä koskikara-puron kautta Ahdepäähän ja Hirvijärven kautta Takamaan koululle.
Matkaa tulee n 12 km. Nyt oli täysin lumetonta ja kaikki ojat, purot ja järvet olivat sulia. Matkanteko sujui joutuisasti kunnes törmäsimme Eeron löytämään varpuspöllöön. Tämä tapaus oli saalistamassa tien vieren sähkölangalla ja hetken päästä se pudottautui pienen koivun oksistoon aivan tien viereen, sitä pääsi kuvaamaan lähimmillään 2 m päästä! Pojat ottivat kuvia kaukoputken läpi ja Risto yritti tarkennella käsivaralta. Oli se hieno otus, keltasilmäinen pienten lintujen pyytäjä!Täytyi kuitenkin jättää pöllö saalistamaan ja miehet jatkoivat matkaa, seuraava pysähdys tuli aika pian kun tiaisparvi ylitti tien, siinä oli tallareita, sinitiaisia, kuusitiaisia, töyhtötiaisia ja läheltä löytyi myös hömötiaisia, oli mukava laittaa kirjoihin ja kansiin niiden määriä.
Lintutyhjiö oli kuitenkin vallitseva piirre, lintujen määrä tuntui olevan hyvin vähäinen vaikka se loppujen lopuksi sitä ei ollut.
Kahvipaikan koittaessa nähtiin Kuruntien sillan luona iso varis ja naakka parvi pellolla, näitä ei kuitenkaan voinut laskea, ne jäivät pahasti katveeseen, laitettiin niistä arviomäärät (so 50 kumpaakin!) Samassa paikassa nähtiin pellolla iso parvi keltasirkkuja, Eero laski ainakin 110 yksilöä.
Jäi aamulta kertomatta se kun kuulimme hyvin pientä ”pulinaa” kuusikosta, luulimme siellä olevan närhen mutta Eero kertoi joskus kuulleensa mustarastaan pitävän samaa ääntä. Sehän sieltä löytyi!
Seuraavaksi oli vuorossa koskikaran hakeminen Vähä-Vahanta joesta, Miika ja Eero rämpivät joen mutta ei siellä ollut karasta häivähdystäkään! Risto kiersi tietä pitkin paikan ja kävi läheisen talon ruokinnalla ja sieltä löytyikin kiva ylläri; fasaani koiraita 3 kpl.
Makkaranuotiolla pysähdyttiin vain toviksi koska ennakoitiin valon riittämistä. Loppumatka sujui tuttuun tapaan, uusia lintuja ei löytynyt joten reissu lopetettiin ennen kolmea Takamaan koululle.
Yhteensä näimme 541 lintua,. Lajeja kertyi 19 tunnistettua ja yksi Eeron näkemä, jota hän epäili varpushaukaksi mutta siviilirohkeus loppui ja määritys jäi auki.
Reissun lajeja + määriä
talit 76, varis 72, sinit 71, keltasirkku 110, naakka 55, urpiainen 42, viherp 37, pikkuvarpunen 21, harakka 14, hömöt 13, punat 8, kuusit 8, töyhtöt 6, hippiäinen 5 (yksi parvi!), käpytikka 4, fasaani 4,närhi 3, mustarastas 1, varpuspöllö 1
Näin joululaskennassa armon vuonna 2014


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti