torstai 30. tammikuuta 2014

Lintuja on vähän

Lintutyhjiö

Marraskuu ja joulukuu ovat hyvin tyypillistä aikaa jolloin maastohavainnot lintumaailmassa jäävät tosi vähiin, kaikki muuttolinnut ovat pääosin jo lähteneet, joitakin vesilintuja vielä sinnittelee sulavesissä,  voit hyvällä onnella nähdä kotkan muuttavan kohti etelää.Vaelluslinnuista riippuu onko maastossa elämää. Lintumies voisi viettää tämän rospuuttoajan aivan hyvin etelän auringossa lomaillen ja ladaten akkujaan kevään rientoihin. Ruokinta on ainoita paikkoja joihin lintuja kerääntyy.
Käytiin eteläisessä Suomessa Turussa autolla ja sinne matkatessa katselin tienvierustoja ja sähkölankoja eikä missään näkynyt yhtään elämää. Koko Suomen on vallannut lintutyhjiö. No sitä täytyy kestää nyt parisen kuukautta kunnes valoa alkaa näkymään tunnelin päässä, päivän valoisa aika rupeaa pidentymään ja näin elo alkaa piristymään.
Tiira-lintupalvelu on todella hyvä paikka saada tietoa missä mennään ja ennen kaikkea saada tietoa linnuista, mitä on havaittu ja missä on havaittu. Tiirasta voi saada myös paljon muutakin infoa linnuista, käy tutustumassa "tiira.fi" Sieltä kun olen nyt katsonut ei tämä Suomi olekaan mikään lintutyhjiö. Haviksia on vaikka mitä. Eipä tässä kai auta mikään muu lähteä kiertämään lintupaikkoja.Tai sitten miksi lähteä minnekään, parempi on antaa lintujen tulla luo. Pitää yllä hyvää ruokintaa, puuhastella pihassa jotain ja samalla katsella ympärilleen.
Nyt on ruokinnalla kaksi harakkaa, närhi jotka ovat hyviä pikkulinnun pelottajia, käpytikka saa myös hyvin kaikki tintit lentoon. Pikkuvarpunen on aika peloton lintu, niitä on kymmenen linnun parvi joka käy katsomassa päivän tarjontaa. Tässä tuli lueteltua kaikki pihan ruokinnan vierailijat. Ruokinnan linnut kiertävät kaikki lähiseudun lintulaudat usean kilometrin säteellä. Kyllä niillä eväillä pärjää kylmyyttä vastaan.
Lintutyhjiö ei pidä paikkaansa, sillä aina tulee yllättäviä ilmoituksia tiiraan. Kyhmyhaahka eli lintumieheille pattihaahka oli löytynyt Tampereen edustalta, naarasyksilö oli ollut sinisorsien seurassa. Lintuhan on tosi harvinainen, ei edes jokavuotinen kaveri ainakan sisämaassa. Olisi mukava löytää joku vastaava harvinaisuus ja saada "bongarit" liikkeelle, jopa "Pieksämäellä startataan autot" tyyliin. Jos nyt vaan jaksaisi kierrellä sulavesiä, puroja niin voisi törmätä mielenkiiintoisiin yllätyksiin. Ihmisluonto on sellainen että jos saa vaan olla ja lökötellä niin sitähän jumittuu paikalleen. Se suotakoon!
Lumisateessa on ruokinnalla kova vilske, parhaimmillaan oli 7 harakkaa, 2 närheä, 10 keltasirkkua, kymmenkunta talitiaista, viitisentoista pikkuvarpusta ja sitten joitakin sinitiaisia. Mielenkiintoisimat olivat kuitenkin kaksi käpytikkaa, koiras ja naaras jotka hakeutuivat koko ajan kohti läskinpaloja.  Aina on mahdollisuus valkoselkätikkaan joten nämä tikat tuli katsottua hyvin tarkkaan. kyllä siinä kohtaa unohtui lintutyhjiö, kova vilinä, ainaista rauhatonta ruokailua, lentoonlähtöä kun jokin asia pelottaa.
Lavajärven jäät mouruavat, aina kun pakastaa näin talven alkupuolella niin jäät mouruavat. Kun olet pihalla voit kuulla kun hieno ääni tulee järveltä päin, uutta jäätä syntyy! Luonnossa voit kuulla mitä ihmneellisempiä ääniä, kaikille äänille kyllä löytyy selitys mutta eihän se aukea ihan heti. Lintumaailman äänet ovat yksi ehkäpä selkeimpiä tunnistettavista, tämä jäiden mouruaminen on hyvin hauska ilmiö. Kun olet jossain hyvin synkässä, vanhassa metsässä aivan hiljaa voit kuulla kun puut "puhuvat" toisilleen. Pientä narinaa, oksien kahahtelua, tuulella putoavien puun oksien kolahtamisia ja vaikka mitä, sitten tähän vielä eläinten aiheuttamat rapinat jne. Kyllä maailmaan ääntä mahtuu.
Hyvä lintutyhjiön paikkaaja on tv:n luontoohjelmat, yle fem:istä tulee aika usein mielenkiintoisia lyhyehköjä luontopläjäyksiä, tänäänkin olivat haahkat esittelyvuorossa ja kun kevättä kohti mennään niin alkavat nämä ylen muidenkin kanavien luonto-ohjelmat. Ne ovat hyvin korkeatasoisia, hyvin kuvattuja ja mielenkiintoisia. Niitä katsellessa rupeaa aina odottamaan kevättä, auringonpaistetta ja omia luontoretkiä. Toinen hyvä keino välttää täysi tylsistyminen on lukea lintu-, luontokirjoja, ne antavat hyvän mielikuvan ja paljon ajattelemisen aihetta. Suosittelen !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti