keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Birds of the Curonian spit

Sain eilen tiistaina kahlattua läpi tämän hienon kirjan, joka kertoo Kuurin kynnään linnustosta.Kuurin kynnäs on  Liettuassa oleva hieno kieleke, joka ulottuu Itämereen. Tämä kirjan on kirjoittanut Suomenkunniakonsuli Krister Castren. Hän on harrastanut lintuja jo 1960-luvulta lähtien ja muuttaessaan Vilnaan, Liettuaan 1996 hän on päässyt keräämään luontohavaintoja tältä Kuurin kynnäältä.
Kirjassa on aluksi kuvauksia Kuurin kynnäästä, sen luonnosta ja sen ilmiöistä. Eri alueiden paikkojen esittelyn jälkeen on kirjassa esim kuukausittain tapahtuvat muutokset, pesivät lajit, lintujen rengastuksesta ja vaikka mitä. Lajiryhmittäin löytyy lintujen esiintymisestä kuvaukset. Kirja on yli 400 sivuinen jättiteos joka kyllä kannattaa lukea tai ainakin silmäillä läpi.


Ainoa paha puoli on että kirja on Lontoon murteella eli englannin kielinen teos. Lintujen nimet ovat siis myös vääräkieliset mutta löytyyhän niitä listoja joissa on nimet monella kielellä, Hidastaa tämä kahlailu eri opusten kanssa mutta niissä nimissä on tiettyä hohdokkuutta ja kun sen yhden on kääntänyt ja oppinut nopeutuu lukeminen. Täytyy kyllä myöntää että tuli ohitettua joitakin kohtia kirjasta aika sujuvasti ja lukematta, esim merimetsoista kertova osuus.

Kyllä siellä oli paljon mielenkiintoisia tietoja ja olemmehan käyneet siellä paikan päällä toteamassa kynnään erinomaísuuden tässä joitakin vuosia sitten. Vietimme unostumattomat viikon päivät syyskuun lopulla. Näimme satoja tuhansia peippolintuja muuttamassa matalalla aivan päämme päällä kohti etelää. Teimme Liettuan ennätyksen kurkien määrässä kun näimme 8 600 kurkea, 148:ssa parvessa. Meillä on tapana kerätä reissun lajimäärä ja kynnään retken lajimäärä oli oikein hyvä, 136 eri lintulajia.

Kirjan kuvat on kaikki ottanut Castren itse. Kuvissa näkyy lajien monipuolisuus ja monitahoisuus, välillä on yksittäisen linnun tarkka, värikäs kuva kun taas sitten löytyy hyvin tummansävyisiä yleiskuvia muutosta merellä. Näitä kuvia kun katsoo palautuu hyvin mieleen se käyntimme siellä. Kävimme esim Venäjän tullin liepeillä, näimme siellä muistaakseni pähkinänakkelin. Reissussa tapahtuu aina jotain minkä muistaa jostain yksityiskohdasta.

Tämä kirja on tilattavissa Liettuan suurlähetystön kautta? Kannattaa kyllä lukea tai sitten kahlata edes jollain tavoin läpi tämä Krister Castrenin kirjoittama oivallinen teos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti