perjantai 12. helmikuuta 2016

Talvi ja lumi tuli takaisin

Niinhän siinä kävi että perjantai toi tullessaan aimo annoksen uutta lunta, lumipeite vahvistui alle kymmensenttiseksi ja se oli sitten raskasta lunta. Huomasin tämän kun kolasin hieman pihaa, en kylläkään ryhtynyt koko pihan kolaamisen sillä uskon että luonto hoitaa tämän kurjimuksen hetken päästä. Nyt tulee tähän lievä pakkasjakso, täytyy muistaa kun kävelee että on todella liukasta, ei huvita mennä terkkariin odottamaan vuoroaan....

Lumisade ei ole niin kova kuin voisi odottaa, mutta kun tulee jatkuvasti niin sitä kertyy kyllä jonkin verran. Eipä tee mieli mennä puusavotalle, sen verran lumi on märkää ja se kastelee aika hyvin. Puut kyllö kerkiää vähän myöhemminkin, olen sen verran saanut sen souvin hyvään malliin. Yksi tai kaksi mönkijäkuormaa on vielä tuomatta niin sitten sen suhteen saa olla hyvillä mielin.

Lumisateen tuoma lumikerros on aika hieno, se on raskasta lunta joka voi vaikka aiheuttaa sähkökatkoja kun linjojen vieressä olevat puut taipuvat linjojen päälle. Meillä on kotona vain pieniä pensaita joiden oksistossa uusi lumi on vaikuttavan näköinen.

Ruokinnan takana on isompia puita joiden oksia lumi painaa mutta siellä ei ole linjoja joten nou hätä! Linnustollisesti tämä vapaapäivä ei tuonut mitään vaan päinvastoin käy tipuja sääliksi, olla täysin märkänä ja hytistä jossain oksalla. Ruokinnalla ei ole käynyt kuin keltasirkkuja ja talitiainen. Lumi peittää nyt hyvin kaikki eineet, täytynee käydä jossain khtaa hieman penkomassa isommat lumet päältä pois jos vain viitsii mennä tuonne sateeseen.
Kyllähän ihmisten kelpaa kun on talo jonka suojissa viettää aikaa. Ei pure tuulet tai tuisku. Lintujen puolestaan pitää keksiä suojainen paikka, esim linnunpönttö jossa voi olla. Jos nyt lähtisi kiertämään pönttöjä niin uskon niistä löytyvän moniakin asuttuna.

Senpä vuoksi tein jo parin pöntön aihiot valmiiksi kun sitten rupean siihen touhuun. Kevät on niiden aikaa ja nyt on paikka jonne niitä voi sijoittaa. Taas tullee jotkut tintit ja siepot iloisiksi kun on uusia pesäkoloja. Siinä on vielä kyllä monta mutkaa matkassa ennen kuin ne pöntöt ovat paikoillaan, hyvällä alulla homma kuitenkin on.

Viettäessäni näitä sadepäiviä sisätiloissa olen aina kaivanut mielenkiintoisia  lintukirjoja esille ja lueskellut niitä, sehän onkin jo seuraavan jutun aihe. Sitä odottaessamme on taas päivä jolloin kastaudutaan hankeen eli saunapäivä. Nyt kun vielä voi ja on lunta se riitti täytyy toteuttaa!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti