sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Löylystä hankeen

Olen aina tolkuttanut kavereilleni lumihangen autuaaksi tekevää vaikutusta. Nyt tein asiasta "mustaa valkoiselle", pienen jutun todistusaineistona löylyn piristävästä, rentouttavasta otteesta jolla on aina yhtä ihmeitä tekevä vaikutus ainakin meikäläiseen. Suosittelen tätä hoitomuotoa joka laukaisee stressin nopeasti vain pyörimällä lumessa ja istumalla sitten sen päälle lämpimään löylyyn. Voi sitä tunnetta joka kihelmöi iholla!

Kaikki alkaa jo monta tuntia ennen varsinaista h-hetkeä. Päätös saunan lämmittämisestä ja sen jälkeen tulee katsoa vilvoittelumahdollisuus valmiiksi. Tehdä polku terassilta lumihankeen tulevaan pyörähtämispaikkaan. Aina on parempi jos on lunta reilusti mutta tänä vuonna ei hanki ole kovin paksu joten nyt täytyy tyytyä vähän pienempään virkistykseen, kuitenkin sen vaikutus on aina yhtä perustavaa laatua kylmyydessään.

Saunan lämmitys on tärkeä vaihe, ei kovin vaikea mutta aina yhtä tärkeä! Mielestäni puilla lämpiävä sauna on se oikea, ei mikään sähkögrilli vaan rehellisesti puilla, vieläpä itsetehdyillä puuklapeilla lämpiävä sauna on se oikea. Saunan lämpötila on ainakin meillä 70 astetta, siellä saa jo hyvät löylyt aikaiseksi. Jos saunassa on liian kuuma, löylystä tulee liian polttava, kyllähän sielläkin on käyty ja oltu mutta minulle kelpaa tämä miedonpi lämpö jossa hiki jo kummasti irtoaa.

Ympäristön syistä olen pakotettu kietoutumaan pyyhkeeseen mennessäni hankeen. Se on monienkin mielestä aivan turhaa mutta naapurisovun merkeissä tässä pelataan. Pyyhe on osoittautunut hyväksi myös sen takia että siihen saa heti hieman nimensä mukaisesti pyyhkäistyä ensi lumet naamaltaan ja sitten jos on ulkona enemmänkin pakkasta on pyyhe hyvä apu. Kun olet pyörähtänyt hieman syvemmässä hangessa ja nouset ylös, niin kummasti sitä haluaa heti löylyn lämpöihin.Se kihelmöivä tunne iholla on hieno ja autuaaksi tekevä, sitä ei osaa paremmin kuvata. Olen joskus ottanut lunta mukaan saunaankin mutta se ei ole osoittautunut miksikään hyväksi tempuksi. Lumen vaikutus on parasta lumihangessa ja ulkona, se riittäköön.

Takaisin löylyyn menee aina hyvillä mielin. Hieman siitä lumishowsta tulee myös lumen rippeitä sisälle joten jälkisiivous on hyvä tehdä ja kuivata jäljet heti tuoreeltaan jotta "parketit" eivät mene pilalle. Olen useasti istuessani löylyssä tuuminut että menen pian uudestaan, sitä halajaa kummasti tuohon virkistävään uudelleen heräämiseen.

Tämän jutun hyvänä pontimena oli Partasen Harrin minulle antama kehoitus tehdä juttu, siitä kiitos Harrille ja sitten tärkeänä tukijana oli myös tyttäreni joka auttoi ottamalla kuvia ja tekemällä niistä hienon kuvakoosteen. Kyllä nuoret osaavat, sitä ikäpolvien kuilua voi vain ihmetellä. Täytyiskö sitä ryhdistäytyä ja aloittaa vanhoilla päivllä opiskelu, no leikki sikseen ja pylly pois tyynyltä kuten sanonta kuuluu. Olen oppini saanut ja siihen on tyytyminen.

Onko kylmäkylvyllä jokin lääketieteellinen vaikutus? Sitä olen useinkin ihmetellyt ja tullut siihen päätelmään että on! Olen käynyt hangessa heti kun voi, heti kun on härmää kävyn päällä, kuten vaimoni usein kehuu tätä mielettömyyttä. Nuhaa en ole potenut pitkään aikaan, siihen voi olla myös syynä ainainen ulkona viihtymiseni. Lumi karaisee hyvin!







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti