perjantai 19. helmikuuta 2016

Helmikuun helmiä

Puoliväli helmikuusta on ohitettu, tänään tiistaina oli hyvin keväinen päivä. Aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta, pieni pakkanen kruunasi päivän. Punatulkut olivat äänessä heti aamulla. Itse en ehtinyt päivän aikana paljon tiirailemaan mutta kun vietti päivää auringon paisteessa niin saattoi hyvin kuvitella ensimmäisten kevätmuuttajien saapuvan.

Hyvä ystäväni Alhon Antero sai oikein mojovan mökkipinnan kun hänen ruokinnalleen ilmestyi pähkkinänakkeli. Lintu oli hyvin nälkäinen sillä kun Antsu kävi laittamassa uuden talipötkön niin lintu viihtyi heti pitkään nauttien ruoasta.


Tiistain päätteeksi mentiin saunaan ja tietenkin myös hankeen kierähtämään. Kyllä tuntui hyvältä vaikka monikin sanoisi sitä masokismiksi. En ole ollenkaan sitä mieltä. Meillä on saunassa pieni peili jossa hyvin osuva teksti kuvaamaan asennettani tähän talviurheiluun. Tänään oli ilma hieman kylmempi, pieni pakkanen piristi kummasti vierailua lumen keskellä. Näin kevätaikaan (onko vielä kevät?) kuuntelen aina terassilla pöllöjen mahdollisia huhuiluja. Olen kuullut tähän lehtopöllön, viirupöllön, huuhkajan ääntelyä. Kyllä vielä on varalla monia lajeja.


Keskiviikko oli työntäyteinen päivä, ei minulle mutta metsureille kun he kaatoivat mökiltä isoja haapoja ja yhden vanhan kuusen joka olikin jo aika kaataa ennen kuin se kovassa tuulessa olisi kaatuessaan osunut ties minne. Itse olin lähinnä joo-joo miehenä, mutta minun osuuteni alkaa sitten tästä. Rungoista sahatut pöllit kannetaan liiterille ja jään siivous. Meillä oli puhetta toisen kaatajan kanssa että jälkien siivous on ajallisesti pitkä homma, siinä tulee hyötyliikuntaa oikein kunnolla. Tällaisen rehkimisen jälkeen olisi sauna taas paikallaan! Jos huomisen hyötyliikunnan jälkeen olisi saunan vuoro, ei sitä vielä tänään.

Siinä moottorisahan laulaessa ei päässyt kuuntelemaan mutta onhan niitä päiviä vielä edessäpäin. Kyllä houkuttelisi käydä katsomassa kevään tulijoita mutta nyt on työn aika, pääseehän siinä samalla olemaan tuolla luonnossa, oma olotila on työpäivän jälkeen aika ruhtinaallisen voipunut. Kun kävin vielä katsastamassa työmaata niin kuulin sinitiaisten "kinastelevan" ja tallari lirkutteli kaatuneen kuusen suojissa. Täytyy uskoa että on jo kevättä ilmassa!

Tästä kirjoituksesta piti tulla nopeasti valmis mutta toisin kävi, nyt on jo kolmas päivä menossa kun teksti on luonnosvaiheessa. Eikä se vieläkään tänään torstaina ole valmis vaan yksi päivä täytyy odottaa. Olen rehkinyt niin paljon tuolla ulkona eikä ole mitään hyviä havaintoja omalle kohdalle sattunut. Tänään täytyy käydä pimeän tullen vähän pihassa kävelyllä, vaikka koiran kanssa ja samalla kuunnella kevään pöllöjen ääniä. Mäenpään Oiva on Lavajärven toiselta puolen kuullut jo helmipöllön joten kyllä niillä on jo täysi meno päällä. Palomäen Timo oli jo kuullut sarvipöllönkin.

Partasen Harri lähetti päivän vieraastaan kuvan, laitan sen oheisena. Valkoselkätikka siinä nauttii päivän annostaan. Näin ne linnut kiertävät, Ylöjärvellä on nähty pähkinänakkeli ja Parikkalassa valkoselkätikka. Lavajärvellä on ollut pikkuvarpusia ja talitiaisia! Kyllä sekin päivä vielä koittaa jolloin pääsen herkuttelemaan harvinaisuudella. Perjantai valkenee pilvisenä, mittari pyörii nollassa ja tuulen suunta on hyvä, lounas / etelä. Sieltä ne muuttajat lähestyvät kovaa kyytiä, pieni lumisade hieman hidastaa. Eiköhän se tästä vielä iloksi muutu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti