torstai 25. helmikuuta 2016

Lavajärven laskenta 25.2.2016

Päätin purkaa tämän keväisen laskentasumaa ja aloitin tutusta ja läheisestä reitistä. Lavajärven laskenta kulkee Isokivijärven Karin ja meikäläisen kotien kautta kiertäen Lavajärven. Sovin Karin kanssa että menen kevätlaskennan yksin kun kerran pääsen viikolla. Tavoitteena oli mennä potkukelkalla ja se homma onnistui yliodotusten.

Aloitin kotipihasta aamukahdensan jälkeen ja etenin järveä kiertäen "vastapäivään", kuuntelin kokeneimman mielipidettä eli vaimoni sanoi että järvi kannattaa kiertää vastapäivään kun silloin tulee vain pari isoa mäkeä ja muuten saan lasketella alamaata. Näin asia olikin, kiitos kuuluu kokeneelle!

Ensin tarkastin oman ruokinnan ja sen jälkeen oli vuorossa "kaupan" ruokinta ja siitä kohti Huvion mäkeä. Normaalit tali- ja sinitiaiset olivat heti pääosissa. Huvion mäessä kuulin jo viherpeipon ja näin naakkoja. Laurilan ruokinnalla ei ollut tinttien lisäksi kuin kymmenkunta pikkuvarpusta. Harmittavan vähän oli lintuja liikkeellä. Piekana-aukealla ei näkynyt mitään päivystäjiä joten saatoin potkutella eteenpäin. Alkoi metsäosuus mutta se ei tuonut muutosta asiaan.  Pidin kahvitauonkin jossain kohtaa ja kuuntelin, variksen ja korpin sain listoille uusina. Myös yksinäinen närhi huuteli.

Punatulkun ääntä kuului aina silloin tällöin mutta en päässyt näkemään lintuja, joten listoille saatoin laittaa vain yhden. Todennäköisesti niitä oli ainakin kaksi mutta kun ei saa laittaa olettamuksen mukaan vaan sen minkä näkee. Matkalla näin Mäenpään Oivan ja hänen kanssa vaihdettiin parit sanat, Hän totesi että hän ei ole nähnyt koskikaraa enää pitkään aikaan Lavajoella, myös joutsenet olivat kadonneet sieltä. Lähdin toteamaan asiaa, Lavajoki ammotti tyhjyyttään. Siellä olisi koskikaralle hieno sulana pysyvä puro mutta ei karaa näkynyt. Huomasin vain yhden lentävän pikkulinnun joka osoittautui vihervarpuseksi. Samassa paikassa huomasin myös yksinäisen palokärjen lentävän ja hetken päästä tuli toinenkin, olisiko kyseessä pesivä pari? Laitoin tiiraan että pysyvällä reviirillä sillä olen nähnyt palokärjen aika usein näissä kohdin.

Mustalahden notkelmassa oli normaalien tinttien lisäksi monia käpytikkojen ääniä, tikoista sain kasaan tälle päivälle 6 eri yksilöä joista 4 oli täällä. Isokivijärven ruokinnalla oli vain normaalit tiaiset. Matkasta oli jäljellä vielä n 5 kilometriä. Loppumatka eteni hyvin rauhalliseen tapaan. Lintu ei vaan liikkunut. Keltasirkun sain vasta Karin ruokinnan jälkeen. Tarkastin vielä kotikonnuilla ruokinnan ja siellä olikin lähes parikymmentä keltasirkkua lisää.

Reissun lajikertymäksi tuli vain 15! Ajattelin että ehkäpä päivän säätila vaikutti kun suurimman osan ajasta oli pientä lumisadetta ja sää parani vasta iltapäivällä. Tunnettu tosiasia on että linnut liikkuvat aamupäivästä eniten ja silloin juuri satoi. Näin tänään, asialle ei voi mitään. Tulos se on tämäkin.
Linnut lueteltuna ja yksilömäärät suluissa:
Palokärki (2)
Käpytikka (6)
Kuusitiainen
Sinitiainen (55)
Talitiainen (57)
Närhi (2)
Harakka (10)
Naakka (21)
Varis (4)
Korppi
Pikkuvarpunen (12)
Viherpeippo (14)
Vihervarpunen
Punatulkku (6)
Keltasirkku (29)

Yksilömäärä nousi 221:een, yllättävän isoksi kun ottaa huomioon että tuntui siltä kuin lintu ei liikkuisi.Kyllä ne liikkuivat ja lensivät kuitenkin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti