maanantai 7. marraskuuta 2016

Fasaani yllättäen pihassa

Täytyy heti tuoreeltaan kirjoitella kun meikäläiselle jotain tapahtuu. Tänään 7.11. tuli kaksi hienoa asiaa. Ekana kävin aampäivällä valoisan koittaessa pienellä ajelulla Sasin peltoaukeilla. Siellä oli kuulemma ollut hiiripöllö paikallisena tähystelemässä tien varren sähkölinjalla. Hetihän meikäläinen innostui asiasta ja lähti bongaamaan. Nyt oli hyvä paikka käydä, lajeista puuttui enää yksi laji 50 rajapaalusta, sehän oli meikämannen tavoitteena. Yaris syöntiin ja nokka kohti Sarkkilaa. Löytyihän laji sieltä, onneksi siellä oli jo muitakin etsimässä hipöä, kolmen miehen porukka oli paikalla ja yksi heistä oli päivystämässä pohjoisen tornin luona ja muut hakemassa. Heti kohta saapui yksi etsijöistä ja sanoi pöllön päivystävän langalla tien vieressä. Kävelin parikymmentä metriä ja katsoin kiikareilla, siellähän se hipö olikin. Meikämanne saattoi tuulettaa mielessään, 50 oli poikki, tavoite saavutettu!!
Kiitos näille oudoille etsijöille.

Kotimatkalla pysähtelin pariinkin paikkaan ja yritin saada pyyn ääneen mutta oliko turhan kylmä ja jäätävä ilma? Ainakin metsän linnut olivat hiljaa. Päivän retki oli tyylipuhdas bongausreissu, toisen löytämä laji ja sen tiedon perässä mentiin. En tuntenut ollenkaan huonoa omaa tuntoa vaan olin hyvin tyytyväinen päivän saavutukseeni.

Kotona hörpättiin kahvikupilliset ja siinä juodessa huomasin että pihassa juoksi joku lintu. Ei voi olla totta, Fasaani naaras kipitteli kohti ruokintaa, teki mutkan marjapensaan alle joko tuulensuojaan tai sitten varotoimena yleensä saalistajilta. Puskan alla lintu vietti aikaa ja katseli pihan touhuja. Onneksi touhut olivat vähissä kun oli niin hiivatin kylmä.
Akka fasaani rohkaistui ja meni ruokinnan alle napsimaan pudonneita tähteitä. Heti kun joku liikkui pihassa niin fasaani siirtyi piilopaikkaan. Naaraan väritys oli niin hyvä että sitä oli mahdoton erottaa karikkeen seasta ja puskan oksistosta. Kävimme vaimon kanssa kirkolla ja palatessa jännitti oliko fassu vielä paikalla.

Löytyihän lintu tutulta paikalta ruokinnan vierestä. Eräs lintumies sanoi kun viestittelin uudesta pihapinnasta että fasaani voi jopa jäädä paikalliseksi kun siellä on vaan ruokaa tarjolla. Nyt vaan hakemaan kauran siemeniä, niitä mun pitikin hakea jo muutenkin houkutellakseni keltasirkkuja ruokinnalle. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla, keltasirkut ja fasaani, aika ideaali tilanne. Täytyy vaan nyt varoa noita jyrsijöitä kun kerran niitäkin on maastossa. Lavajärven lintulan tontin tonttipinnat kasvoivat jälleen, nyt on 143 tontilla havaittua lintulajia. Ei mikään paha määrä, voin olla hyvin tyytyväinen tilanteeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti