tiistai 29. marraskuuta 2016

Sorvajärven tiellä

Lähdin tänään kävelylenkille, olin jo pitkään pohtinut ja halunnut tehdä tämän. Talvilintulaskennat tulevat aika pian ja muistissa on ne ankarat kivut joita olen joutunut potemaan ja jättämään kävelyn jopa kesken. Tänä vuonna en halua sitä tehdä vaan urhoollisesti kävelen ne lenkit läpi. Matkat ovat Lavajärvi kiertäen (12 km), Takamaan laskenta (12 km) ja Nokian Naulonvuori (8 km).

Päivän lenkkinä kävelin kotoa Sorvajärvelle ja siitä kantatie 65:lle, matkaa tulee yhteensä 8 km. Läksin heti aamusta ja olin siellä kävelemässä n 3 tuntia. Sää oli mitä parhain, pakkasta nipin napin kymmenkunta astetta ja pilvistä ei ollut haittaa. Tuulta ei myöskään ollut. Päätin laskea kaikki lajit. Ensimmäinen laji oli naakka, kotoa lähtiessä näin 60 naakan muuttavan lounaaseen. Käveltyäni puoli kilometriä näin jälleen naakkoja, tällä kertaa ne olivat pellolla syömässä jotain, arvioisin niiden määräksi 50.

Tiaisia äänteli alkukilometreillä aika usein, olin jo päässyt Sorvajärventielle. Varikset ja harakat olivat myös esillä. Lajimäärä nousi jo 5:een. Kuulin palokärjen kuikuttelevan ja samoille jalansijoille kuulin myös harmaapäätikan. Hieno hetki oli kuunnella ääniä!
Muistelin että olin ollut kävelemässä tällä samaisella tiellä ja näin siellä taviokuurnia, niitä ei nyt ollut liikkeellä. Täytyi tyytyä punatulkkuun ja urpiaiseen. Kävely tuntui yllättävän hyvältä, täytyy vaan muistaa hieman venytellä kotona ja rentouttaa jalkoja sillä se on todettu että ne "kivut" tulevat hieman viiveellä.

Käpytikkoja näin päivän aikana yhteensä 4 kpl. Erästä käpäriä jäljitellessä ehdin jo toivoa vaikka mitä. Olihan maastossa paljon kaatuneita puita ja koivuja, vasetin paikka! Viherpeippoja lensi joitakin yksilöitä, en saanut tarkkaa määrää selville, samoin kävi keltasirkun kanssa. Ääni kuului, näinkin ainakin kolme lintua mutta enemmän niitä oli. Loppumatkasta tuli uutena lajina matkalle laulujoutsen joita näin yhteensä 16. Kun parvi lensi ylitseni katsoin tosi tarkkaan kaikki yksilöt. Ekassa parvessa oli 10 kaveria, ne olivat kaikki vanhoja ja toisessa parvessa oli 6 lintua, nekin olivat vanhoja lintuja. Olihan aina mahdollista että seassa olisi ollut pikkujoutsen. Nyt olivat parvet täysin "puhtaita"

Kotipihassa tutulla ruokinnalla oli iso parvi pikkuvarpusia, nekin täytyi katsoa tarkkaan läpi varpusen toivossa. Varpunen on nykyään jo harvinainen, eihän sitä oikein osata pitää harvinaisena mutta niiden määrät ovat pudonneet useiden vuosien ajan. Tilalle on tullut tai oikeammin niiden paikan on ottanut pikkuvarpunen. Tällä kertaa löysin tästä isosta parvesta kolmisenkymmentä pivaa. Päivän lajimäärksi tuli kävelyretkellä 15. Päivän kuvat ovat omalta ruokinnaltani ja ne on otettu vielä sulan maan aikaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti