sunnuntai 13. marraskuuta 2016

Movemberissa tapahtuneita

Hämeenkyrön lintumiehillä on menossa "Movember-kisa" jossa kerätään marraskuun ajan lintuhavaintoja. Kisa-alue on hivenen laajempi kuin pelkkä kotikunta mutta pääosin ovat havainnot tulleet Hämeenkyrön alueelta. Kisa on vielä kesken mutta jo nyt on tiukasti kärkipaikassa kiinni Palomäen Timo 65 lajilla! määrä on aika huikea näin marraskuussa saavutettuna.

Oma kisa on edennyt ihan hyvin, asetin tavoitteen 50:een lajiin ja saavutin sen hiiripöllöllä Sasista. Nyt tässä vaan lasketellaan kohti joutsenlaskentaa 19.11. ja sitten kuun vaihdetta jolloin tiedetään kaikkien kisaan osallistuvien lajimäärä. Meitä on yli kymmenen lintuharrastajaa nukana tässä koitoksessa, osa tiukasti ja osa vähän löysemmin ottein. Pääasia on mukana olo ja raitista ulkoilmaa ja mahdollisesti mukavaa seuraa.

Parikkalan suopöllö
Meillä on mukana myös muullakin asuvia hämeenkyröläisiä, Eskelinin Toni Oulusta lähti mukaan ja hän viestitteli että pahoja puutteita löytyy mutta Tonin tietäen hän tulee nousemaan vielä kisan kärkipaikoille. Mukana on myös ns. ulkojäsenenä Ylöjärveläinen Tuomisen Juha jonka tarinoita on mukava lueskella. Lainaan tässä seuraavassa hänen kokemuksiaan kisasta. "Maakasoilla käydessäni Ryydynpohjassa Juha kertoi kokeneensa upean luontoelämyksen. Hän näki kaksi lintua tulevan kohti peräkkäin massapinoja viistäen, puolen metrin välein. Punakylkirastas edellä ja isolepinkäinen perässä, arvasin heti että kyseessä ei ollut mikä tahansa reviirikiista. Mennessään lintujen perään hän löysi linnut maasta, isolanttu hypähteli lumessa. Maassa makasi kuollut punakylkirastas jonka höyheniä oli jokapuolella lumista maata. Lumessa näkyivät selvästi lyhyen taiston jäljet. Lintumiehen tapaan hän tarkasti kuolleen linnun jalat renkaitten varalta. Tässä kohtasi matkansa pään talvehtimista yrittänyt rastaslintu". Hienon tarinan päätteeksi Juha toteaa että lajeja on kertynyt hänelle 49 ja nyt viidenkympin villitystä pukkaa päälle.

Palomäen Timolla on myös hyviä kuvia kisan varrelta, laitan tähän juttuun muutaman kuvan elävöittääkseni juttua. Timo vie kameraa aina mukanaan ja hänellä onkin mainiot kuvasivut netissä.
Tiltaltti Sastamalasta
Sastamalasta hän on noukkinut useimmat lajinsa ja matka jatkuu, tuntuu ainakin siltä kun seuraa tiira-palvelusta hänen havaintojaan.

Haapana
Viitatiainen ja hömötiainen, olisko viitatintti etummaisena
Parikkalan mies, Partasen Harri on mukana kisassa, hänellä on puolustettavanaan viimevuotisen kisan pronssitila ja hän onkin jo rikkonut viisikymppiä. Hänellä on mtös kamera aina mukanaan ja hän laittaa kuviaan minulle. Jaan niitä aina silloin tällöin tänne blogiini ja tähänkin juttuun laitan ainakin yhden kuvan sillä se on kovasta lajista, viitatiainen joita löytyy Parikkalasta kaksikin yksilöä. Itse en ole kyseistä lintua vielä koskaan Suomessa nähnyt, Virossa kylläkin. Viitatintti on kotoista hömötiaista suuresti muistuttava jonka erottaminen toisistaan on pro-ammattilaisillekin tarkkaa puuhaa, ääni on paras tuntomerkki. Viitatiainen on "pitsan tilaaja"

Harri toi tullessaan kun kävi tässä joku aika sitten visiitillä oikein mieluisat tuliaiset, hyvin tyypilliset luontoharrastajan ideoimat ja tekemät, linnunpöntöt! Ne jäävät nyt odottamaan kevätkautta ja eiköhän niillekin löydy paikat näistä maisemista. Kiitos Harrille oivasta tuliaispaketista, on mukava sitten kertoa mitkä lajit ovat löytäneet mukavan kodin Harrin pöntöistä.



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti