torstai 17. marraskuuta 2016

Voi puikku sentään

Tein tänään autoretken Laitilaan sillan kupeeseen, alla virtaa Laitilan salmi joka kuuluu Hämeenkyrön kirkkojärveen. Sieltä on usein tehty hyviä lintuhavaintoja, nyt tulee mieleen kuningaskalastaja ja uusimpana pikku-uikku. Päivä oli pilvinen, ei ihan satanut. Lämpötila oli noussut nollan yläpuolelle. Mieli halaa sitä Palomäen Timon löytämää "puikkua". Laji on hyvin vaikea löytää tai sitten edes nähdä sillä puikku piilottelee aivan huomaamattomasti.
Timon näkemä puikku Sastamalasta

Tänään kävi just siten kuin oli odotettavissakin, uikku pysytteli piilossa koko sen tunnin ajan jonka uhrasin sen metsästykseen. Täytynee mennä toisena päivänä uudestaan ja toivoa vähän parempaa onnea metsästykselle. Samalla reissulla kävin vielä katsomassa Käpylässä harmaahaikaraa mutta samoin tuloksin. Näistä lajeista on tulossa meikäläiselle "murheenkryynit"!

Mitään muutakaan ihmeellistä en nähnyt, Laitilassa oli paikallisena joutsen ja naaras sinisorsa. Laitilassa oli myös joku toinenkin puikun metsästäjä, vanhempi herrasmies jolla oli hyvät vermeet mukanaan. Hänen kanssa siinä tuli rupateltua pieni hetki, yhteisesti todettiin että tänään ei pikku-uikku suvaitse tulla näkyviin.  Muita mainittavia siivekkäitä en nyt muista nähneeni.

Talven tuntu on aika kylmä, onneksi ei tuullut paljoakaan. Tässä loskaisessa kelissä on kyllä kestämistä, se vie kaiken lumen ja valoisuuden. Senpä takia on aika jouluvalojen. Meilläkin on laitettu kaikenlaisia valoja sinne sun tänne. Pihapensaat ovat nöyritetty valoköynnöksillä, ne ovat onneksi ajastimien takana jotta ne eivät koko ajan ole verkon piirissä (paitsi tietenkin ajastin!). Joulun aikaan on hyvä polttaa valoja, nyt on pimeintä aikaa ja se synkkyys saa mielen hyvin alakuloiseksi mutta kaikki valot ovat ensiapua tähän synkkyyteen.

Antero Alhon kuvaama pähkinähakki
Movemberissa taitaa Timo P johtaa, hänellä oli ainakin eilen jo 67 lajia. Määrä on aika huima näin marraskuun puolivälin tilanteena. Timo on vielä eritellyt pelkästään Hämeenkyrössä nähdyt lajit joita hänellä on n 53! Tässä mennään hyvin matalalla profiililla tuollaisten ammattilaisten perässä. Olen kyllä hyvin tyytyväinen omaan saldooni (53) muistaen viimevuotisen rämpimiseni. Yllä olevassa kuvasssa on myös kisassa mukana olevan Antero Alhon kuvaama pähkinähakki Nokialta jossa hän kävi hakemassa puutelajeja.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti