lauantai 29. maaliskuuta 2014

Kangaskiuru pelasti

Vietimme lauantain aamupäivän 29.3. taas Harjunmäen sorakuopalla, tällä kertaa ei koiruus Heta lähtenyt mukaan vaan tyytyi kotona oloon. Hakalan Kari tuli kuudelta noutamaan autottoman eläkeläismiehen ja nokka kohti tuttuja maisemia, olimme pelipaikalla jo vartin yli kuus, ei ollenkaan liian aikaisin vaan just sopivasti auringon noustessa.
Teeret pulisivat innokkaasti ja keltasirkut lentelivät sinne tänne. Peipot olivat jo laulutuulella. Kapusimme mäelle ja putket tanaan ja töihin. Sää tuntui suosivan, pilvetön taivas oli jälleen ilonamme, tuuli oli vaisu muuttuen päivän mittaan turhan kovaksi! Pakkaslukemat olivat pari astetta miinuksella ja auringon nousun myötä alkoi sää selkeästi lämmetä kohottaen lämpötilan aina 8-9 asteeseen. Kuten jo kirjoitin niin päivän ainoa huono puoli oli kovahko tuuli, yli 5 m/s on mielestäni aivan liikaa sillä puuskissa se kohoaa helposti kaksinkertaiseksi, tähän vielä lisätään pöllyävä hiekka. Ei turhaa ole saunavuoroa lauantaisin!


Itse päivän pääarkkitehdeistä sitten jälleen lyhyin kommentein.
Kiuru muutto oli vaisua, paikallisia lintuja tuntui olevan useita sekoittaen muuttavien laskentaa, summasimme yhteensä 10 m
Peippolinnuilla oli jälleen alkavaa muuttoa, parhaimmassa parvessa löytyi kymmenkunta lintua, saldo oli 160
Töyhtöhyypillä nähtiin joitakin myös lähelle kymmenen linnun parvia, summa oli 30 m
Joutsenilla tuntui olevan selkeää muuttoa NE, hienoja (kylläkin pieniä parvia) jonoja eteni aivan oikeaan suuntaan, koilliseen pesimäseuduilleen yhteensä 117 linnun verran.
Kanadanhanhi
Kanadanhanhi on harvalukuinen muuttava, isokoinen hanhi, tällä kertaa kanukkeja näkyi 6 (1+5)
Niittykirviseltä ainakin yksi ääni kirjattiin havisvihkoon
Sepelkyyhky on kevään ensimmäisiä muuttolintuja, nyt niitä näkyi 87 m
Palokärjellä on selkeä reviiri, näimme yhden lentelevän innokkaasti kuikuttaen, arvelemme niitä olleen 2 p
Västäräkki on kiva pyrstönheiluttaja ja tirskuttaja, nyt niitä oli 2 m SW
Räkättirastaan ääni kuului ainakin pari kertaa, Mustarastaita oli kymmenkunta laulavaa ja muuttavaa
Kulorastaita oli ainakin yksi hienolla mustarastaan laulua muistuttavalla säkeellä laulava yksilö ja näimme vielä kaksi muuttavaa.


Kulorastas

Pajusirkun ääni kuului jälleen lähimaastosta, Kari kävi komppaamassa ja löysikin 4 paikalliseksi luokiteltua lintua
Kottaraisia näkyi vain 3 m
Kurkien ääntä kuului aamun valjetessa lähisuolta, päivemmällä näimme 5 kiertelevää ja 6 pohjoiseen matkaavaa lintua.
Harmaalokkeja näimme yhteensä 3 m
Metsähanhia löytyi 10 linnunparvi matkalla pesimäsoilleen NE
Anser sp eli harmaahanhiksi tunnistettuja lintuja näkyi kymmenkunta
Päivän pedoista sen verran että vain kahta lajia, accipiter suvun edustajana oli varpushaukka, 2 N m ja kaksi paikallista haukkaa.
Hiirihaukka oli se toinen petolaji, niitä nähtiin vain paikallisia eli pesimäseudulleen tulleita "hihoja", summasimme niitä 6

Päivän kruunasi KANGASKIURU, laji jota ei näe aivan jokapuolella, vain mäntykankailla. Tämä hyvin lyhytpyrstöinen, kauniisti laulava lintu kuuluu ainakin meidän lintuporukkamme jäsenten toivelajeihin. Näin maaliskuussa nähtynä se on hyvin aikainen muuttolintu! Tämä laji luokitellaan meidän keskuudessamme "kättelylajiksi" eli lajista iloitaan ja mielletään sen harvinaisuus.

Päivän lajisummaksi saimme 28, summa alkaa jo lähestyä hyvän muuttopäivän määriä. Lajikerronnassani on jou laji voinut jäädä mainitsematta, siitä pahoitellen ja kaiken tämän raapusti väsynyt mutta onnellinen miehen tekele.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti