torstai 6. maaliskuuta 2014

Se on ohi, kunnes se on taas edessä

Kevätlaskenta 6.3. Ylöjärven Takamaalla. Se on ohi tältä vuodelta kunnes vuodenvaihteen jälkeen taas ovat edessä, lintulaskennat jouluna ja keväällä. Takamaan laskenta tehtiin hyvän sään vallitessa, tuulta ei ollut nimeksikään, mitään sadetta ei tullut, ei kyllä luvattukaan, aurinkokin näyttäytyi aamulla kadoten pilviverhon taakse palaten aivan loppumetreillä.
Meitä oli tuttu jengi, Miika, Antero, Helge ja Risto. Kevätlaskenta on siitä hyvä että siinä on pari tuntia enemmän aikaa kuin talvilaskennassa joten kiirettä ei ollut. Siinä ehdittiin rupatella taas monenlaista, opittiin mikä on kontra-mänty, Antero kertoi ja opetti meille tietämättömille. Samoin selviteltiin pihta-kuusen saloja. Näin luonnontuntemus lisääntyi jälleen!

Reissun valtalajina oli sinitiainen (116 yksilöä), hopealle kipusi tallari (94). Muut reissun lajit olivat tuttua kauraa, viherpeippo (52, keltasirkku (29, varislinnuista runsain oli harakka (40), varis (23), naakka (15) korppi (4) ja närhi (3)
Varpushaukka kuvattuna Parikkalasta, Harri Partanen
Pikkuvarpunen (40) on nyt selkeästi vallannut reviirejä jo useista paikoista kun taas varpusia ei löytynyt ainuttakaan. Laulujoutsenet (3+1) olivat selkeästi kevään muuttolintuja ja petolintuja edusti yksi varpushaukka.
Metsän muista tiaisista näkyi kuusitiaisia (10), hömötiaisia (11) ja kolme pyrstötiaista. Vain yksi puunkylkiä kipuava sirahtelija puukiipijä kuului. Käpytikkoja (11) löytyi aika monilta paikoilta. Sitten vielä hippiäinen (9), yksi urpiainen, jonka löysi Antero erään puun latvasta.

Kuten alussa totesin niin vuodenvaihteessa jälleen kootaan rivimme ja aloitetaan tämä laskentarumba, talvilaskennat ja kevätlaskennat, kaksi kutakin. Nokian Naulonvuoren kiertäminen ja Takamaan Vanhan koulun tien kierros. Jos tästä laskennasta voi jotain oppia niin treeniä kaivataan, etenkin kropalle, mieli on kyllä aina valmis kuin Melperi sotaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti