keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Varpuspopulaatio

Sain tässä eräänä päivänä sähköpostiviestin kun niitä vanhanaikaisia kirjeitä ei enää lähetellä. Tässä viestissä lähellä asuva isäntämies kertoi aika hauskasti millaisia havaintoja voi tehdä kaikkien maalaistalon töiden lomassa ja minkälaisia ajatuksia ja kysymyksiä nousee esille. Tarina koskee varpusia / pikkuvarpusia. Tämä on suoraa lainausta hänen viestistään.

Kun muutimme tänne Lavajärvelle ja asetuimme taloksi, aloin varsin pian kaipaamaan varpusten tirskuntaa. No sehän tiedetään että varpuskanta on ollut alamaissa, mutta siitä huolimatta on naapurissa aina ollut varpusia. Olen kadehtien  kuunnellut niiden tirskuntaa. Meille ne vietävät eivät ole tulleet. Paitsi ajoittain muutaman kerran vuodessa pari varpusta on käväissyt maatilallamme ja sitten ne ovat taas häipyneet.

varpunen
Nyt jo muutamina syksyinä ja ajoittain talvellakin muutama pikkuvarpunen on käynyt meillä pihalla ja joskus ruokinnallakin. Kesäaikaan varpuset ovat edelleenkin olleet poissa. Myöhään syksyllä tapahtui kummaa. Pihapiiriimme ilmestyi eloisa noin kymmenen varpusen parvi. Ne liikkuivat puutarhan pensaissa ja navetan ympäristössä. seurasin niitä. Tein havaintoja pikkuvarpusista mutta myös varpusia alkoi näkyä säännöllisesti.

Kuluneen talven ovat varpuset asuneet navettamme räystään alla ja viihdyttäneet minun askareitani. Syömässä ne käyvät pihatossa sillä siellä on aina tarjolla varisseita siemeniä. Parhaimmillaan olen ruokinalla nähnyt 10 pikkuvarpusta yhtä aikaa. Varpuset sen sijaan eivät käy ruokinnalla ollenkaan, vaan asuvat navetalla. Pikkuvarpuset eivät taas mene navetalle.

Tänään aamulla katsoin että kolmessa päädyssä olevassa pöntössä on jo kevättä varpusilla. Kolme paria on varannut pöntön pesäpaikakseen ja ne tirskuvat pöntön katolla. Odotan kiinnostuneena miten varpuspopulaationi kehittyy kevään aikana.

Eli se yksi kysymys minua askarruttaa; Mikä teki viime vuodesta niin hyvän varpusille että kanta lisääntyi niin paljon että nyt niitä riittää meillekin?




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti