lauantai 22. maaliskuuta 2014

Kauden avaus

Saimme ryhmän kasaan kauden avaukseen, Kari koollekutsujana, Helge, Hanski, Antero ja meikämanne koiruuden kanssa kipusimme Harjunmäen soramontulle lauantaina 22.3. Mette Mannonen oli luvannut sopivaa säätä, tuulen suunta oli muutolle hyvä ja eikä pilvistä ollut haittaa, ainoastaan tuulen voimakkuus oli liikaa, harjunpäällä ei voinut hytisemättä olla ja kassit + muu irtotavara oli vaarassa mennä tuulen mukaan, meikäläisen tuolikin sai kokea kovia lentäessään rinnettä alas.
Nuotiomakkarat maistuvat aina yhtä hyviltä, nuotiomestareina toimivat Antsu ja Hanski tehden hyvän nuotion ison kiven juureen. Saimme hyvää nuotioseuraa Hetasta joka kärkkyi aina vuoronperään paistajilta makupalaa. Kari antoi lopuksi oikean herkkupalan kun "ylimääräinen" leivos kastettuna kermavaahton livahti nopeasti parempiin suihin.

Linturintamalla oli selvästi jo kevätmuuton tuntua, päivän lajimärä jäi kylläkin talvilintulaskenta-lukemiin ollen 24. Päivän yleisin ääni oli kiurun ääni joita summattiin lähes 40, parhaassa parvessa joka nähtiin oli 8 yksilöä.
Toinen päivän mielenkiintoinen laji oli mustarastas (30) joita tuntui olevan liikkeellä vähän joka puolella. Tilhi ja kottarainen oli yksi vaikea rasti erottaa lennossa, tilhiä oli vajaa kymmenen ja kottaraisia  myös alle kymmenen. Kulorastas oli aika aikainen muuttosaapuja, ainakin yksi lenteli aamupäivällä. Isolepinkäinen oli pitänyt omaa tunnistettavaa ääntänsä aamun ensimmäinä hetkinä, valitettavasti en ollut vielä paikalla.

Peippoja muutti jo joitakin, 6 tuli kirjoihin ja kansiin, niillä oli jonkinlaista paluumuuttoa havaittavissa. yksinäinen tikli ylitti meidät aamupäivällä, tikli oli mäen all time-listalle laji nro 78.
Töyhtöhyyppiä summattiin 126 ja sepelkyyhkyjä 23, ei vielä ollut isompia parvia mutta näilläkin oli paluumuuttoa.. Harmaalokkeja löytyi sinitaivaalta pari kappaletta.

Isommista linnuista oli joutsenia kolmisenkymmentä ja yhden kolmikon mukana lensi yksi metsähanhi erottuen selvästi tummalla ja pienemmällä olemuksellaan. Toinen hanhiparvi (4) jäi anser sp:ksi. Yksinäinen kurki ehti mukaan päivän lajeihin aivan viime metreillä. Petopuolella jäimme kaipaamaan varpushaukkaa, muuttavia hiirihaukkoja oli max 3

ja niiden lisäksi oli selvästi kotireviirilleen palanneet 2 hiirihaukkaa.
Palokärkien ääntelyä kuului aina silloin tällöin, muut tikkalinnut loistivat poissaolollaan. Varislinnuista näimme variksen, harakan, närhen ja joitakin naakkoja.
Aamuvarhaiset staijarit olivat löytäneet 11 linnun tokan teeriä ja päivän kuluesssa niitä nähtiin vielä kymmenkunta lisää.

Päivän paras anti oli kuitenkin se että saimme itsemme mäelle, nautimme hyvistä eväistä ja saimme itseämme parempaa seuraa toisistamme.    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti