maanantai 10. maaliskuuta 2014

Töyhtöhyyypä vihdoinkin

Päivitin blogin ajantasalle kun oli hyvää aikaa. Yksi Suomen yleisimpiä kahlaajia, töyhtöhyyppä ilmestyi tänään kahden yksilön voimin ja suorittivat ylilennon kohti Lavajärveä. Eli olivat kierteleviä kavereita jotka hakivat sopivaa paikkaa einehtimiseen.
Katselin pihalla ollessani taivaalle että mitähän naakkoja tuolla lentää, hyvin on "vaappuva" lento. Sitten välähti että niiden täytyykin olla hyypiöitä, ja niitähän ne olivat kun tulivat vähän lähemäksi. Töyhtöhyyppä kuuluu kevään ensimmäisiin tulijoihin.
Pirkanmaan lintutieteellisellä yhdistyksellä on hyvä palvelu, kun sen sp-listoille tulee parhaisiin muuttoaikoihin aina päiviyksiä muuttosäästä. Tänään tuli kevään ensimmäinen ja se kertoi että pari päivää on hyvää muuttosäätä ja sitten kylmenee, saattaa jopa tulla takatalvea! 
Siinä tapauksessa voi töyhtöhyypillä ilmetä paluumuuttoa. Töyhtöhyyppä on helppo tuntea äänestä joka on käheä naukaisu "veeah". Lentävä hyypän voi tunnistaa harvoista sivenlyönneistä, lento on hieman nykivää. Hyypällä on hyvänä tuntomerkkinä mustavalkea puku ja töyhtöpäässä.
Katsoin tiirasta tälle päivälle ilmoitetut töyhtöhyypät ja sain summaksi 150 vaappuvaa lentäjää. 
Eilen näin ensimmäisen mustarastaan ja hainkin sitä tänään, se löytyi ruokinnalta lepäilemässä kauramaton päällä. Joutsenia näin tänään alle kymmenen muuttavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti